Hlavní obsah

Nález jednoho vzácného pavouka pozastavil projekt za 285 miliónů

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Antonio

Je malý a slepý, přesto v americkém Texasu dokázal pozastavit výstavbu dálničního projektu za 15,1 miliónu dolarů (285 miliónů korun). Stačilo, aby se tento extrémně vzácný pavouk, který je od roku 2000 zapsán na listině ohrožených druhů, objevil přímo na stavbě.

Pavouk zastavil dálniční výstavbu za 15 miliónů dolarůVideo: ksat.com

 
Článek

Drobného pavouka označovaného jako Cicurina venii objevila bioložka a konzultantka projektu Jeana Krejcová z organizace Zara Environmental poté, co zhruba před týdnem déšť na staveništi odkryl jeho téměř dvoumetrovou noru.

Pavouk z rodu pacedivečka patří v přírodě k opravdovým vzácnostem. Za poslední tři desetiletí je to teprve druhý známý případ, kdy ho někdo spatřil, jak uvedl pro televizi WZVN Josh Donat z texaského ministerstva dopravy.

„Jsme tím objevem naprosto nadšeni. Navíc je pravděpodobné, že v té díře je ještě další exemplář,“ svěřil Donat.

Pauza na dobu neurčitou

O něco menší nadšení Donat projevil, když přišla řeč na pozastavení silničního projektu, který by měl v oblasti kolem města San Antonio výrazně ulehčit rušnému provozu. Stavba se rozběhla v dubnu letošního roku a podle plánu měla být dokončena příští rok v létě. Nyní je ovšem její dokončení přesunuto na dobu neurčitou, takže ačkoli pavouk není jedovatý, spoustu řidičů nejspíš otráví.

„V mezičase pracujeme na náhradním řešení, abychom stavbu mohli dokončit,“ přiznal Donat. O tom, jak nález pavouka ve výsledku ovlivní celou oblast, musí nyní rozhodnout Americký úřad pro rybolov a ochranu přírody ve spolupráci s Federální správou dálnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám