Hlavní obsah

Důmyslné optické iluze oklamou i ten nejbystřejší zrak

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povedené optické iluze připravil umělec, který vystupuje pod pseudonymem Brusspup. Využil jednoho z nejjednodušších principů, který se v animaci používá po desetiletí. Pomocí speciální šablony přejížděl přes vytištěné statické objekty, a vytvořil tak zdání pohybu.

BEZ KOMENTÁŘE: Díky optické iluzi se statický obrázek na papíru hýbe

 
Článek

K tomuto jednoduchému triku jsou potřeba pouze předtištěné obrázky a poloprůhledná šablona. Posun šablony pak rozhýbe ozubená kola, kočku nebo pacmana.

Další základní, ale o to působivější, je iluze s míčky, které samovolně vyjíždějí do stoupání a zastavují se na vrcholu. Zde spočívá vtip ve správném pozorovacím úhlu, jak se můžete přesvědčit na videu.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlivem správného úhlu nasnímání to vypadá, že se kuličky kutálejí samy do kopce

Poněkud náročnější jsou terénní iluze. Z videa sice tvorba modré kulečníkové koule vypadá velmi snadně, ale to je pouze klam. Není to totiž záznam vytváření iluze, ale pozpátku puštěné video jejího ničení.

Tvorba je mnohem komplikovanější, protože nejde o kouli, ale o patvar, který má v bazénu tvaru kvádru jako koule vypadat.

BEZ KOMENTÁŘE: Bazén jako kulečníkový stůl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám