Hlavní obsah

V Anglii vyrostla unikátní žena, měří 396 metrů

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu Anglie se po dvou letech výstavby chystá otevření největšího uměle vytvořeného lidského obrazce na světě. Tím je Northumberlandia, přezdívaná jako Dáma severu. Tamní průmyslové oblasti má tento novátorský počin zajistit především zatraktivnění v očích potenciálních návštěvníků.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší obrazec nahé ženy na světě

 
Článek

Na první pohled si tuto 396 metrů dlouhou skulpturu lze splést s populárními záhadnými obrazci, jedná se ovšem o dílo vytvořené kompletně člověkem. Za návrhem „nahé ženy“ stojí americký architekt Charles Jencks, který stavbě vtiskl svůj unikátní rukopis.

Northumberlandia se nachází v těsné blízkosti jednoho z největších povrchových uhelných dolů v Anglii a má sloužit jako kompenzace za narušené životní prostředí. O celkové náklady na výstavbu ve výši tří miliónů liber se totiž postarala místní těžební společnost.

Očekává se rozvoj turismu

Podle odhadů tvůrců by měla Dáma severu přilákat 200 000 návštěvníků ročně. To by znamenalo přínos přibližně jednoho miliónu liber pro místní ekonomiku. Návštěvníkům je k dispozici přes šest kilometrů stezek a především unikátní výhled na krajinu z výšky 35 metrů.

Počin se překvapivě dočkal kladného přijetí mezi obyvateli městečka Cramlington, v jehož sousedství se obrazec nachází. Ti se na nové návštěvníky těší a doufají v rozvoj tamního turismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám