Hlavní obsah

Váš příbuzný padl ve válce, stálo v telegramu doručeném po 67 letech

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodině britského vojáka, který zahynul ve druhé světové válce, se teprve po 67 letech dostalo potvrzení toho, že jejich příbuzný doopravdy padl na frontě. Listina, která smutnou zprávu oznamovala, ležela zapomenutá ve starém autobusovém depu společně s poslední vůlí dlouhé desítky let.

Foto: Profimedia.cz

Dokumenty nalezené v britském depu se konečně dostaly na správné místo.

Článek

Dokumenty související se smrtí Brita Gordon Heatona opomenul předat pravděpodobně poslíček. Minulý listopad byly listiny objeveny v krabici se ztrátami a nálezy v birminghamském autobusovém depu a nálezci dlouho váhali, jak s nimi naložit.

Smutní rodiče tehdy vůbec neobdrželi telegram oznamující, že jejich syn zahynul. Když se však nikdy nevrátil z války, byli nuceni předpokládat, že byl pravděpodobně zabit. Dojatí řidiči autobusů, kteří dokumenty objevili, okamžitě spustili pátrací akci po příbuzných zabitého vojáka, aby tak získali finálně odpověď na nikdy nezodpovězenou otázku.

Foto: Profimedia.cz

Gordon Heaton přišel o život v roce 1945 ve věku 21 let.

Bizarní shodou okolností, vojákův prasynovec David Hall (51), v době nálezu zrovna zkoumal rodokmen své rodiny a narazil na novinku na webu deníku National Express, která oznamovala nález dokumentů spojených se smrtí jeho příbuzného. Nyní byl rodině dopis i s poslední vůlí konečně předán rodině.

Hall začal hledat informace o svém příbuzném, kterého nikdy nepoznal, v době, kdy usilovně pečuje o svého vážně nemocného dědečka Johna Heatona - bratra zabitého vojáka.

"John je na tom bohužel velmi špatně, pravidelně ho v nemocnici navštěvuji. Jsem velmi rád, že se nám podařilo toto zjištění udělat, ale je mi líto, že jeden z mých příbuzných zahynul při boji za svou zemi ve věku 21 let. Byl bych radši, kdyby tu byl dnes s námi," uvedl David, který svému dědovi o zjištění zatím neřekl. Věří však, že se jeho zdravotní stav zlepší natolik, aby mu mohl pomoci zodpovědět jednu z největších otázek jeho života.

Reklama

Výběr článků

Načítám