Hlavní obsah

Deset let měl muž v žaludku umělohmotnou vidličku, potíže začala dělat teď

– Barnsley
Novinky, Markéta Klánská

Ačkoli se to může zdát nemožné, Brit Lee Gardner před deseti lety omylem spolkl umělohmotnou vidličku a navíc na to v podstatě zapomněl. A když ho koncem července letošního roku začal bolet žaludek, měl křeče a zvracel krev, ani ho nenapadlo, že by to mohlo s vidličkou souviset. Lékařům ale netrvalo dlouho a ztracený kus příboru našli a z těla mu ho vyoperovali.

Foto: Profimedia.cz

Lee Gardner spolkl vidličku před deseti lety, obtíže mu ale začala působit až letos v létě.

Článek

„Když se mi v nemocnici dívali do žaludku kamerou, doktor se mě zeptal, zda jsem určitě nic nespolkl. Odpověděl jsem, že ne, ale on se ptal dál. Viděl totiž hroty něčeho, co vypadalo jako vidlička. Nato jsem si vzpomněl, že jsem před lety jednu omylem spolkl,“ svěřil Gardner, který žije na vesnici Cudworth u anglického města Barnsley.

Před deseti lety si prý Gardner hrál s jednorázovou vidličkou v puse, až ji spolkl. Tehdy se spoléhal na rady, že 20centimetrový kus příboru sám projde jeho trávicím traktem. Vzhledem k tomu, že nikdy neměl žádné problémy, vypustil vidličku z hlavy.

„Nemohu tomu uvěřit. Nikdy jsem s žaludkem neměl problémy, s výjimkou jednoho případu před pár lety, kdy mi při předklánění připadalo, že mě v něm něco podivně tlačí,“ dodal Brit.

Foto: Profimedia.cz

Sonda zavedená do Gardnerova žaludku vidličku odhalila okamžitě.

Jenže v nedávné době vidlička přece jenom začala Gardnerovi působit obtíže. Lékaři zjistili, že její hroty tlačily na stěnu žaludku, a tím způsobily vředy, které vedly ke krvácení.

„Vzhledem k tomu, že se to stalo tak dávno, nenapadlo mě, že by mé současné obtíže mohla ještě způsobovat ta vidlička,“ přiznal Gardner.

„Když něco v těle uvízne, pacient začne obvykle vnímat problémy okamžitě. Leeho případ je ale netypický, a to nejen proto, že šlo o vidličku. Jen hrstka lidí má v sobě cizí těleso tak dlouho. Lee měl nesmírné štěstí, že vidlička nezpůsobila víc škod. Jsme si navíc jistí, že se plně zotaví,“ uvedl v minulém týdnu pro BBC chirurg Hanis Shiwani.

Reklama

Výběr článků

Načítám