Hlavní obsah

Muž hodil mobilem neskutečných 101 metrů

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Savolinna

Finsko je nerozlučně spojeno s mobilními telefony. Jak se ovšem zdá, nejen díky jejich výrobě. V sobotu se totiž ve finském městě Savolinna konal světový šampionát v házení přenosnými telefony. Dokonce padl i rekord, vítěz hodil mobilem do vzdálenosti 101,46 metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Finské město v sobotu ožilo světovým šampionátem v hodu mobilemVideo: Reuters

 
Článek

Soutěžící novodobého šampionátu v sobotu soupeřili ve třech různých disciplínách. V hodu do dálky, ve volné disciplíně, kde je důležitý umělecký dojem, a zasoutěžit si mohly i děti do 12 let věku.

V kategorii žen v hodu do dálky zvítězila atletka Jonna Matterová, která se jinak věnuje házení kladivem. K výhře jí stačilo 42,47 metru: „Je to úžasný pocit. Soutěže v házení mobilem jsem se zúčastnila úplně poprvé.“

Kategorii mužů na plné čáře vyhrál Ere Karjalainen, který se svým hodem 101,46 metru překonal finský rekord. Na druhém místě skončil Jeremy Gallop z Jihoafrické republiky, kterému se podařilo hodit mobilem do vzdálenosti 94,67 metru.

Šampionát vznikl s ohledem na životní prostředí

Podle organizátorů je házení mobilními telefony moderním finským sportem, který kombinuje filosofii recyklování a dobrou zábavu. Popularita této moderní disciplíny od roku 2000, kdy se v Savolinně konalo první soutěžní klání, vzrostla dokonce natolik, že se sport rozšířil i do dalších zemí, včetně České republiky.

„Vědomí, že bychom měli udržovat čisté životní prostředí a starat se o naši planetu, vzrostlo, proto si také myslím, že lidé berou vážně to, jak zužitkovávat staré mobily. V tomto ohledu jsme byli v roce 2000 průkopníky,“ uvedla pro agenturu Reuters organizátorka finského šampionátu Christine Lundová.

Reklama

Výběr článků

Načítám