Hlavní obsah

Nad Michiganským jezerem řádilo hned několik vodních smrští

Novinky, Markéta Klánská
Milwaukee

V sobotu se nad Michiganským jezerem ve Spojených státech odehrálo fascinující přírodní představení. Nad vodní hladinou se v jednu chvíli utvořilo hned několik vodních smrští najednou. Zkušenému lovci bouřek a kapitánovi lodě Ericu Treecemu se tento přírodní úkaz podařilo natočit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vodní smrště nad Michiganským jezeremVideo: Reuters

 
Článek

Pohled na vodní sloupce, které se začaly tvořit kolem jedenácté dopoledne místního času a podle Treeceho na vodní hladině „tančily“ asi 45 minut, se otevíral z lodi Wilfred Sykes mířící severně do michiganského přístavu Cedarville. V tu chvíli byla zrovna v oblasti vzdálené asi 72 kilometrů východně od wisconsinského města Milwaukee.

„Je to asi poprvé od roku 1997, kdy jsem spatřil podobné smrště,“ uvedl pro regionální zpravodajský server MLive Treece, který ve svém volném čase spravuje server lovců bouřek ColoradoStormChaser.

Podle meteorologa Williama Morena byly podmínky pro tvorbu vodních sloupců v sobotu ideální. Národní meteorologická služba jich oficiálně potvrdila devět.

Žádné ohrožení pro velkou nákladní loď

Ačkoli nepůsobí vodní smrště takové škody jako jejich suchozemské protějšky - tornáda, mohou představovat velké nebezpečí pro plavce i pro lodě. Plně naložené plavidlo Wilfred Sykes, které má přes 200 metrů na délku a 20 metrů na šířku, ovšem podle Treece ohrozit nemohou.

„Úmyslně bychom do žádné smrště nenajeli, kdybychom ale přece jenom schytali přímý zásah, pravděpodobně bychom dostali pouze ‚sprchu‘. Nebezpečí je minimální ve srovnání s tím, čím musíme procházet během listopadových vichřic,“ prozradil kapitán, který se lovem bouřek věnuje už od roku 2000 a může se pochlubit tím, že viděl už přes 200 tornád.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám