Hlavní obsah

Nejhlubší jezero světa přitáhlo početnou expedici, hledají UFO

Novinky, Markéta Klánská
Suchoj Ručej

Bajkal, nejhlubší jezero světa je plné záhad a podle místních obyvatel se kolem něj dějí podivné věci. Právě proto se u jeho břehů v úterý shromáždila skupinka nadšenců, která po celém Rusku pátrá po UFO. Asi 50 účastníků nyní hledá důkazy o existenci „létajících talířů“.

Nadšenci pátrají u nejhlubšího jezera na světě po existenci UFOVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„V roce 1958 tu havarovalo letadlo TU-154. Podle některých místních lidí letoun pronásledovalo UFO, dokud nedosáhl nad vody Bajkalu. A kolem jezera je pravidelně hlášena aktivita neidentifikovaných létajících objektů. To je důvod, proč jsme se sešli právě tady. Doufám, že budeme mít dostatek štěstí, abychom tu zaznamenali něco podivného,“ uvedl pro agenturu Reuters Vladimir Kuzněcov, jeden z účastníků takzvané „Trans-euroasijské expedice pátrající po UFO“.

Nadšenci mají fotoaparáty a kamery, aby zachytili jakoukoliv podivnou aktivitu na nebi. Kuzněcov má pak navíc kromě přístroje na měření radioaktivity k dispozici i vlastní zařízení, jehož prostřednictvím dokáže monitorovat například infračervené emise.

„Náš nový přístroj byl vyrobený v Irkutsku a zatím je jediný svého druhu. Dokáže detekovat abnormální aktivitu, měří infračervené emise a elektrická i magnetická pole. Můžeme s ním monitorovat oblohu a objekty na ní,“ popsal přístroj Kuzněcov.

Z Ruského ostrova až do Moskvy

Členové expedice Anastasija a Andrej Černobrovi už prý UFO zaregistrovali: „Nejprve se objekt nehýbal, ale vydával specifickou záři. Svítil různými barvami, modře, červeně, žlutě, zeleně. Začali jsme ho pozorovat a o několik minut později se začal chaoticky pohybovat. Úplně jinak než helikoptéra, letadlo nebo jiný pozemský létající stroj.“

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Podle agentury Reuters jde o jednu z největších expedic svého druhu za poslední roky, která zahrnuje i cestu napříč Ruskem. Začala v červenci v Japonském moři na Ruském ostrově a další plánovanou zastávkou je Novosibirsk. Nakonec by nadšení badatelé měli v září dorazit do Moskvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám