Hlavní obsah

Gigantická hradba písku a prachu zavalila města v USA

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Minulou sobotu mnozí obyvatelé Arizony v USA zažili, jaké to je, když přichází písečné peklo. Přes Phoenix a okolní území se totiž přehnala písečná bouře. Obrovský, asi 600 metrů vysoký a až 100 kilometrů široký oblak prachu a písku se valil rychlostí kolem 60 kilometrů v hodině a nic mu nestálo v cestě.

BEZ KOMENTÁŘE: Masivní oblaka písku zavalila také město Gilbert

 
Článek

Písečná bouře zahalila Phoenix i města v jeho okolí, během několika minut tak změnila den v načervenalou noc. Navíc odstřihla 9000 domů od elektřiny a mezinárodní letiště ve Phoenixu muselo být na 20 minut uzavřeno.

„Prach se dostane úplně všude, do každého koutku, do elektronických zařízení i do té nejmenší skulinky,“ popsal pro zpravodajský server NPR meteorolog Fred Gadomski z Pennsylvánské univerzity.

BEZ KOMENTÁŘE: Průjezd písečnou bouří

Pohled na hradbu písku a prachu je ale doslova ohromující, jak je patrné z videa, které 21. července pořídil Spencer Brannan z bezpečí kostela ve městě Gilbert, nebo ze záběrů 38letého Tima Pierce z Mesy v Arizoně. Pierce navíc k videu, které pořídil z auta, přidal také působivý ukazatel, jak při vjezdu do písečného oblaku klesala teplota ze 45 na 27 stupňů Celsia.

Největší písečná bouře roku

V období od počátku června do příchodu října, tedy v období monzunů, se v Arizoně objevují písečné bouře nápadně častěji, ta z 21. července ale byla letos zatím nejsilnější. Mluví se dokonce o bouři zvané haboob. Toto slovo pochází původně z arabštiny a označuje intenzivní písečnou bouři, která je k vidění většinou na Sahaře či Arabském poloostrově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám