Hlavní obsah

Dobrodruh skočil z 30 kilometrů. Chtěl si jen zatrénovat

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roswell

Krůček po krůčku se rakouský dobrodruh blíží k vytouženému rekordu. Felix Baumgartner chce skočit z neuvěřitelné výšky téměř 37 kilometrů. I když zatím „jen“ trénuje, tuto středu skočil ze speciálního balónu ve výšce jen o necelých osm kilometrů nižší. Měl na sobě skafandr a řítil se k zemi neskutečnou rychlostí, dokud neotevřel padák. Do pouště nedaleko Roswellu v Novém Mexiku pak přistál hladce.

BEZ KOMENTÁŘE: Rakušan vyskočil z balónu ve výšce 30 kilometrůVideo: Reuters/Red Bull Stratos

 
Článek

Balón plněný héliem v rámci projektu zvaného Red Bull Stratos vyzvedl přetlakovou kapsli s odvážným Rakušanem do stratosféry. Když pak Baumgartner dosáhl výšky 29 547 metrů, vyskočil a tři minuty a 48 sekund letěl volným pádem rychlostí až 862 kilometrů v hodině.

„Cítím se úžasně, byl to vždy můj sen. Dnes ale bylo velmi obtížné to zvládnout, zejména kvůli vedru uvnitř. Navíc byly poslední dny hodně náročné, nedařilo se nám a v podstatě jsme nespali,“ krátce po seskoku uvedl pro agenturu Reuters Baumgartner.

Chce být prvním na světě

Zkušební parašutistický seskok už byl v pořadí druhým Baumgartnerovým pokusem na jeho cestě k jeho finálnímu seskoku z rekordní výšky 36,576 metrů, který plánuje na následující týdny.

Zlomit 52 let starý rekord ale odvážnému skokanovi nestačí. Doufá také, že se mu jako prvnímu člověku podaří během volného pádu překonat v daných podmínkách rychlost zvuku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám