Hlavní obsah

Tříletá holčička má hlavu třikrát větší než dospělý člověk

Novinky, Markéta Klánská
Bogor

Pohled na drobnou indonéskou holčičku, která trpí onemocněním, při kterém se jí v hlavě hromadí mozkomíšní mok, zasáhne srdce nejednoho člověka. Ve svých třech letech má totiž Dilla Anargia Adillaová z Bogoru hlavu třikrát větší než dospělý člověk. Její chudí rodiče bohužel neměli na včasnou léčbu peníze a v současné době už je dívka v tak vážném stavu, že i lékaři jsou bezradní.

Foto: Profimedia.cz

Tříletá indonéská holčička má tak obrovskou hlavu, že je upoutaná na lůžko.

Článek

Hydrocefalus, tak se nazývá onemocnění, které Dillu postihlo, ještě když byla v děloze. V nitrolebí se jí tak nahromadilo patologické množství mozkomíšního moku. Po narození ovšem měla hlavu zvětšenou pouze lehce, jenže chudí rodiče v tu dobu neměli peníze na léčbu. Otec totiž jako řidič vydělá pouhých 20 000 indických rupií denně, což je v přepočtu asi 45 korun.

Foto: Profimedia.cz

Snímky z vyšetření na CT ukazují, jak velké množství mozkomíšního moku Dilla v hlavě má.

Místo toho, aby tedy Dilla prodělala potřebný chirurgický zákrok, zůstala bez jakékoli odborné péče. Vlivem toho se jí nepřirozeně zvětšila hlava, protože jako každé dítě ještě neměla lebku uzavřenou lebečními švy. V nejširším místě od ucha k uchu tak její hlava podle deníku Daily Mail měří neuvěřitelný metr.

Foto: Profimedia.cz

Tříletá Dilla na obrázku se svou sedmiletou sestrou Fazirou.

Ve třech letech Dilla zvládne říct pouze několik základních slov, normálně mluvit ale nemůže. K tomu má rozmazané vidění a navíc je upoutaná na lůžko. Je plně odkázaná na péči svých rodičů, 28leté matky jménem Puspita a 31letého otce Azwara Anase. Nejen psychickou oporou pro Dillu pak je i její sedmiletá sestra Fazira.

Foto: Profimedia.cz

Manipulace s tříletou Dillou je náročná, protože je upoutaná na lůžko.

Lékaři se nyní kvůli závažnému stavu dívky, která navíc začíná výrazně slábnout, zdráhají vykonat jakýkoli chirurgický zákrok. Navíc je pravděpodobné, že už má Dilla poškozený mozek. Rodiče se tak modlí za zázrak.

Foto: Profimedia.cz

Naštěstí má kolem sebe Dilla lidi, kteří ji z celého srdce milují, především maminku Puspitu a sestru Faziru.

„Od chvíle, kdy jsem se před jejím narozením dozvěděla o jejím postižení, postavila jsem se k tomu čelem. Když se ale dívám, jak moc má dcera trpí, trhá mi to srdce. Nevím, zda toto onemocnění přežije, protože potřebuje specializovanou a intenzívní péči. Lékař mi řekl, že nemohou Dillu operovat, protože navíc slábne,“ povzdechla si matka malé Dilly.

Foto: Profimedia.cz

Dilla s celou svou rodinou doma v indonéském Bogoru.

„Vím, že mi Bůh seslal Dillu, abych se o ni celým svým srdcem starala. Nemáme jistotu, že se stane zázrak, můžeme se pouze modlit a zbytek je na Bohu,“ dodala v rozhovoru pro média Puspita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám