Hlavní obsah

V Německu vykvetla obrovská rostlina nechutně páchnoucí po mrtvolách

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bonn

Nejenže patří k bezkonkurenčně nejsmradlavějším, ale také je jednou z největších svého druhu. Taková je rostlina s názvem Titan arum, česky zmijovec titánský, kterou se mohou pochlubit pěstitelé z botanické zahrady v německém Bonnu. Právě tento exemplář v minulém týdnu rozkvetl a ukázal se v plné kráse. Proces rozpuku navíc zdokumentovaly kamery ve skleníku.

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu vykvetla nejsmradlavější květina, druhá největší svého druhu

 
Článek

Zrychlené záběry rozkvétajícího zmijovce se objevily minulé pondělí na internetu, tedy pouhý den poté, kdy byly pořízeny.

Obrovská rostlina původem z Indonésie, která obvykle kvete pouze jednou za několik let, láká do botanické zahrady tisíce návštěvníků ročně. Pozornost zvědavých lidí poutá především svým štiplavým zápachem. Ne nadarmo se jí totiž říká "mrtvolná rostlina".

„Lidé se chtějí sami přesvědčit, zda rostlina opravdu smrdí tak, jak se říká. Já mohu potvrdit, že skutečně ano. Smrdí asi jako zdechlina v rozkladu,“ popsal pro zpravodajský server Austrian Times biolog Erwin Grill.

Svého času rekordmanem

Exemplář z botanické zahrady v Bonnu se dokonce v roce 2003 objevil v Guinnessově knize rekordů. Dostala ho tam výška, která se vyšplhala na 2,717 metru. V roce 2010 ale v Bonnu o titul nejvyššího vypěstovaného květu přišli, když se v Gilfordu v americkém New Hampshiru podařilo vypěstovat rostlinu vysokou 3,099 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám