Hlavní obsah

Robot je svojí mimikou od lidí k nerozeznání

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italští vědci stvořili snad zatím nejlidštějšího robota. Jejich android dokáže velmi přesvědčivě napodobit lidskou mimiku. Umí se na vás usmát i vyděšeně vytřeštit oči. Vědci tak zase o kus umazali hranice mezi lidmi a umělou inteligencí.

Robot je svojí mimikou od lidí k nerozeznáníVideo: www.faceteam.it

 
Článek

Obličejové torzo robota se skládá z třiceti dvou motorů, které napodobují funkci více než stovky obličejových svalů, jež jsou zodpovědné za vyjádření emocí v lidském obličeji.

Android je tak schopen napodobit šest základních emočních výrazů, mezi které patří vztek, znechucení, strach, štěstí, smutek a překvapení. Na základě kombinace těchto výrazů je pak možné vytvářet v tváři robota i další mimické výrazy.

Vědci nyní zveřejnili video z předběžného testu, při kterém probíhala závěrečná kalibrace a doladění jednotlivých robotických pohybů. Výsledek jejich práce je téměř dokonalý.

Člověk je schopen díky více než stovce nejrůznějších obličejových svalů vyjádřit svojí mimikou i ty nejjemnější emoce. Umístění motorů na tváři androida se proto snaží kopírovat rozmístění lidských svalů tak, aby mohly simulovat výrazy co nejrealističtěji.

I přesto zůstává rozdíl v tom, čeho jsou schopné dosáhnout motory a čeho lidské svaly. Na rozdíl od lidských svalů, motory dokáží vyvolat pouze lineární pohyby, lidské svaly naproti tomu dokáží způsobit i kruhové stažení. Tento kruhový pohyb tak musí být u androida zajišťován složitým propojením více motorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám