Hlavní obsah

Ze Kbel odletěli koně Převalského, v Mongolsku je čeká náročné přistání

Novinky, ČTK, Michaela Cmíralová, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Armádní letecký speciál v pondělí odstartoval z Prahy, aby do Mongolska převezl čtyři koně Převalského z pražské zoologické zahrady. Jejich transport byl připravován několik měsíců a je riskantní. Koně byli už při nakládce velmi nervózní, existují obavy z mezipřistání a ani přílet do Bulganu, kde letadlo svoji cestu končí, nebude snadný. Tamní letiště nemá ani zpevněnou ranvej.

Koně Převalského po náročném nakládání odcestovali do MongolskaVideo: Novinky

 
Článek

Přeprava koní Převalského začala v sedm hodin ráno, kdy byli naloženi do nákladního vozu, který je převezl z aklimatizační stanice v Dolním Dobřejově na vojenské letiště v Praze - Kbelích. Koně byli přepravování ve speciálních dřevěných bednách. Na palubu letounu každou z nich dopravilo šest zaměstnanců zoologické zahrady. Koně mají na dlouhou cestu připraveny pytle s mrkví, seno a vodu.

Všechny čtyři klisny jsou pod sedativy a v boxech budou cestovat až do cíle, kterým je národní park Gobi B. Do parku ovšem z mongolského letiště v Bulganu bude koně čekat ještě zhruba dvousetkilometrová cesta auty. Hned po příjezdu do parku budou klisny vypuštěny do aklimatizační ohrady, kde stráví několik měsíců. Do volné přírody budou vypuštěny až na jaře.

18 hodin na cestě

Ředitel zoo Miroslav Bobek uvedl, že se těší, až transport koní úspěšně skončí. Obavy měl ze špatného počasí, které by mohlo znamenat neplánované mezipřistání a celou akci tak o několik hodin protáhnout. I s dvěma plánovanými mezipřistáními v ruských městech Kazaň a Novosibirsk by vzácní koně měli na palubě letounu strávit zhruba 18 hodin.

Pražská zoo vybrala kromě uvedených koní i několik náhradních kusů, které by letěly v případě, že by původní zvířecí "cestovatelé" nemohli z nějakého důvodu na palubu. Nakonec však letí ti koně, kteří byli vybráni. Jsou jimi tříleté klisny Anežka a Xara, čtyřletá Greta a pětiletá Spela. Spolu s nimi jsou na palubě armádního speciálu ředitel zahrady Bobek, veterinář Roman Vodička a kurátor kopytníků Jan Marek.

Transportem pražská zoo navazuje na loňskou akci, kdy do pravlasti koní Převalského zoo poslala tři klisny a jednoho hřebce. Transport se zdařil, dvě klisny už v Mongolsku přivedly na svět hříbata.

Čtyři mladé klisny, které do Mongolska míří nyní, mají posílit tamní stádo, jež utrpělo velké ztráty v drastické zimě let 2009 až 2010. Před ní čítala gobijská populace přes 150 koní, poté jejich počet klesl na pouhých 49. Podle Bobka znamená převezení čtyř koní z Evropy do jejich původní vlasti důležitý krok pro zdravý rozvoj tamní populace.

Ve volné přírodě byl kůň Převalského - poslední divoký kůň vůbec - vyhuben před 40 lety. Pro historii koní Převalského má v tomto ohledu jedinečný význam místo, kam letošní čtveřice míří. Právě z Gobi B se koně Převalského dostali na začátku 20. století do Evropy a právě tam byl poslední divoký kůň spatřen.

Reklama

Výběr článků

Načítám