Hlavní obsah

Slováka postihla v letadle mrtvice, zachránily ho tři lékařky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Štěstí v neštěstí měl 37letý Slovák, který se v neděli vracel z dovolené v egyptské Hurghadě. V letadle ho postihla mrtvice, ale přímo na palubě se o něho postaraly tři lékařky a jedna zdravotní sestra, které byly mezi cestujícími. Společným úsilím mu tak zachránily život.

Foto: Profimedia.cz

Slováka postihla v letadle mrtvice, shodou okolností byly na palubě tři lékařky. Ilustrační foto

Článek

Server tvnoviny.sk uvedl, že muže postihla mrtvice patnáct minut po startu z letiště v Hurghadě.

„Stěžoval si, že mu není dobře. Nemohl dobře mluvit, ochrnula mu pravá ruka a noha. Okamžitě jsem věděla, že se jedná o mozkovou mrtvici,“ uvedla lékařka Andrea Petrovičová, která pracuje na jednotce intenzivní péče na neurologické klinice v Nitře.

Kromě ní se o pacienta starala také Emília Kiššková, praktická lékařka z Nitry, Mariana Strúčková, primářka léčební rehabilitace v Prievidzi, a zdravotní sestra, jejíž jméno server nezjistil. Lékařky tvrdí, že nešlo o žádný hrdinský čin a konaly jen svou povinnost.

„Naštěstí jsme měly s sebou nějaké léky a letušky nám poskytly svou lékárničku. Změřily jsme mu tlak a podaly infúzi. Potřebovaly jsme dostat pacienta co nejdříve na CT vyšetření, aby se zjistilo, jestli nekrvácí do mozku. Při mozkové mrtvici je důležité, aby byla pacientovi poskytnuta pomoc do čtyř a půl hodiny,“ uvedla Petrovičová.

Letadlo muselo přistát v Aténách

Návrat na letiště v Hurghadě nebyl možný, proto se pilot rozhodl přistát v Aténách. „Tam už čekal sanitní vůz. Posádce jsme pacienta odevzdali společně s vypsanou lékařskou zprávou. Letadlo pak pokračovalo v letu do Bratislavy,“ dodala neuroložka.

Léčení v Aténách proplatí Slovákovi pojišťovna, která proplatila také letenku a ubytování jeho otci, který ho v nemocnici navštívil. O momentálním zdravotním stavu server neinformoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám