Hlavní obsah

Indický gang vyzrával na bankomaty tím nejprimitivnějším možným způsobem

Novinky, Jakub Kynčl
Dillí

Indičtí podvodníci si přišli na pořádné peníze, když se jim dařilo šálit bankomaty tím nejjednodušším způsobem, který snad člověka může napadnout. Bankomat požádali o velké množství peněz a vzali si všechny bankovky až na jednu. Když se bankovka vrátila do bankomatu, tak si vzali potvrzení o vadné transakci a celou sumu nechali následně vrátit pracovníky banky na svůj účet.

Foto: Profimedia.cz

Primitivní podvod procházel indickému gangu překvapivě dlouho. Ilustrační foto

Článek

Je to trik, který by už nikde v Evropě dlouhá léta nevycházel. Nicméně v rozvojové Indii je stále mnoho bankomatů, které ještě nejsou vybaveny kamerami a pokročilými technologiemi proti podvodům. Právě toho zneužíval gang podvodníků, který si svým nekalým jednáním přilepšil o necelých 13 miliónů rupií, tedy asi o pět miliónu korun. Informovala o tom BBC.

Gang pěti podvodníků byl po krátkém vyšetřování celého podvodu zatčen indickou policií. Podle informací mužů zákona je však zatčený gang zřejmě jen jedním z několika, který primitivní podvod používá.

Obdobný podvod by byl podle několika zástupců evropských bank za určitých okolností teoreticky možný i v Evropě, avšak vzhledem k pokročilým bezpečnostním opatřením by byl okamžitě odhalen.

Značné ztráty bank

Indický gang zpravidla vybíral 10 000 rupií (asi 3700 korun), ale z bankomatu si jeho čen odebral vždy jen 9900 rupií. Jednu stovkovou bankovku nechával zajet zpět do bankomatu. S potvrzením o vadné transakci si pak podvodníci nechávali vracet celých 10 000 rupií na účet.

Banky v jihozápadním indickém státě Kerala přišly tímto způsobem v přepočtu prý celkem o 4,8 miliónu korun. Gangu se dařilo ujít pozornosti tím, že objížděl velké množství měst, aby zůstal neodhalen. Indická federální banka však nakonec zjistila, že dochází k významným ztrátám v souvislosti s výběry v bankomatech a požádala policii o spolupráci. Výsledkem bylo pět zatčených. Nejméně dva další gangy však prý v oblasti stále operují.

Reklama

Výběr článků

Načítám