Hlavní obsah

Bílá tygřice porodila v liberecké zoo trojici mláďat

– Liberec
Právo, Vladislav Prouza

Trojici mláďat jedinečného bílého tygra porodila v neděli ráno v zoo Liberec čtyřletá tygřice Surya Bára. Otcem mláďat je sedmiletý tygr Paris přivezený do Liberce před šesti lety z Francie.

Tygři v liberecké zooVideo: ZOO Liberec

 
Článek

Koťata tygřího mutanta, jenž nemá kvůli absenci ochranného zabarvení v přírodě skoro žádnou naději na přežití, přišla v Liberci na svět potřetí. Odchov třech mláďat se úspěšně podařil před deseti lety.

Trojice koťat narozených Báře loni v říjnu pro nezájem matky uhynula. Chovatelé liberecké zoo nyní naopak předpokládají chovatelský úspěch. „Při posledním neúspěšném odchovu jsme věcem nechali volný průběh s úmyslem nechat tehdy prvorodičku Báru mateřsky dospět, což se zřejmě podařilo. Samice nepřetržitě sledovaná videokamerami o koťata tentokrát příkladně pečuje,“ přiblížil mluvčí zahrady Ivan Langr.

Ošetřovatelé přesto počítají s řadou možných variant započatého odchovu. „Připravení jsme na všechno. Vhodnou alternativu zvolíme podle aktuálního vývoje. Nejlepší by pochopitelně bylo nechat všechno na přírodě. V krajním případě jsme však připraveni zvolit umělý odchov,“ upřesnil Langr.

Tygříky lze sledovat na velkoplošné obrazovce

Bílé tygry chová zdejší zoo v Česku jako jediná. Mutanti sice nepatří mezi chráněné živočišné druhy, znamenají však pro návštěvníky zahrady vyhledávanou raritu.

Odchyt prvního bílého tygra se podařil teprve v roce 1951. Tygr objevený v indické džungli tvoří genetický prazáklad dnešní populace v zajetí chovaných šelem. „Občas je nutné vhodně osvěžit populaci bílých tygrů novou krví klasických zvířat a pečlivě evidovat výměnu mezi zoologickými zahradami. Mláďata narozená v Liberci před deseti lety pojmenovaná podle řecké mytologie Afrodita, Achilles a Artemis putovala do maďarského Sóstó, Bratislavy a Bělehradu,“ popsal Langr.

Klid nutný k úspěšnému odchovu mláďat si vyžádal v liberecké zoo dočasnou uzavírku pavilónu šelem. Návštěvníci mohou sledovat tygří koťata na velkoplošné obrazovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám