Hlavní obsah

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

– Washington

Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.

Foto: Profimedia.cz

Barva rajčete nemusí vypovídat o jeho chuti.

Článek

Mnohá rajčata z obchodů nemají dobrou chuť, protože byla dlouhé roky šlechtěna především na perfektní vzhled. Ve snaze o rovnoměrné a syté vybarvení byl ovšem poškozen gen zodpovědný za tvorbu látek, které vnímají chuťové buňky, uvedla podle DPA biochemička Ann Powellová z Kalifornské univerzity.

Tento gen zajišťuje v rajčatech tvorbu chloroplastů, které propůjčují nezralým rajčatům jejich zelenou barvu a zajišťují jim cukr a barviva (karotenoidy).

Jakmile rajče dozraje, zabrání ovšem gen úplnému zčervenání rajčete, takže mu na některých místech zůstávají zelené plošky. Je však známo, že spotřebitelé dávají přednost zcela červeným rajčatům. Z tohoto důvodu se šlechtitelé již více než 70 let snaží o to, aby jejich rajčata byla červená rovnoměrně.

Během šlechtění, kdy vznikla celá řada různých odrůd rajčat, byl tento gen poškozen. Výsledkem je, že rajčata jsou skutečně krásně červená, ale na druhou stranu jsou málo sladká a mdlé chuti.

Badatelé nyní plánují, že rajčata geneticky pozmění, aby lépe chutnala a neztratila přitom svou lákavou barvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám