Hlavní obsah

V Brazílii budou za přečtené knihy snižovat tresty odnětí svobody

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilští zákonodárci přišli s poměrně ojedinělým a převratným nápadem, který má přivést vězně k četbě a ke studiu. Vězni budou mít totiž brzy možnost výrazně si četbou zkrátit svůj trest odnětí svobody. Za každou přečtenou knihu jim bude zkrácena doba výkonu trestu o čtyři dny.

Foto: Profimedia.cz

Vězni si četbou nejen ukrátí čas, ale zároveň i přiblíží své propuštění.

Článek

Jedni z nejhorších kriminálníků v zemi mohou přečíst ročně až 12 knih o literatuře, filozofii, vědě, a nebo si vybrat klasická díla. Za jejich přečtení jim bude zkrácen trest v každém roce celkem až o 48 dní.

Vězni budou mít na přečtení jedné knihy až čtyři týdny a následně budou muset napsat esej, ve kterém děj knihy popíší. Podle pondělní zprávy budou muset mít jejich eseje určitou úroveň, být rozdělené do odstavců a pokud možno by neměly obsahovat gramatické chyby.

Program "odpuštění četbou" však nebude k dispozici úplně všem vězňům. Porota bude rozhodovat o těch, kteří si takto trest zkrátit nemohou.

"Člověk bude moci opustit vězení více vzdělaný a s obohaceným novým pohledem na svět," uvedl právník z města Sao Paulo Andre Kehdi, který novému projektu darování knih do vězení předsedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám