Hlavní obsah

Průzkum odhalil, jaká auta ptáci nejčastěji bombardují svým trusem

Novinky, Markéta Klánská
Redditch

Kterou barvu vozu si vybrat, aby příliš nepřitahovala ptáky, resp. jejich trus? To je věčná otázka, na kterou se pokusil odpovědět nový britský průzkum. Odhalil, že zcela nejhorší volbou jsou červená auta, která pro ptáky fungují jako magnet.

BEZ KOMENTÁŘE: Podle průzkumu se nejčastějším terčem ptáků stávají červená auta. Jak je ale vidět, lákají je i jiné barvy

 
Článek

Průzkum probíhal v pěti různých britských městech: Brightonu, Glasgowě, Leedsu, Manchesteru a Bristolu. Během dvoudenní akce řetězec prodávající automobilové doplňky analyzoval celkem 1140 automobilů.

„Ptačí trus rozčiluje řidiče, způsobuje škody na laku a snižuje tak hodnotu vozů,“ vysvětlil mluvčí důvody, proč společnost se sídlem v Redditchi prováděla zmíněný průzkum.

Nejhůř dopadla auta červená, z nichž ptáci „označkovali“ 18 procent. Poté následovala auta modrá (14 procent), černá (11 procent) a bílá (sedm procent). Naopak stříbrná a šedá auta byla postižena pouze ze tří procent a suverénně nejlíp dopadla auta zelená. Ptáci pokáleli pouhé jedno procento z nich.

Dalo by se to jednoduše vysvětlit tím, že v Británii jezdí nejvíce červených a modrých aut. Tak snadné to ale není, protože podle britského serveru Recombu prodejci uvádějí, že se červená auta prodávají v omezených počtech, mnohem populárnější jsou prý auta bílá, stříbrná a černá.

Modrá jako oceán a červená jako nebezpečí

Dotazovaní ale začali rozvíjet nejrůznější další teorie. Majitel jednoho z vozů přednesl názor, že ptáky přitahují zejména čerstvě naleštěná auta, protože v nich opeřenci vidí vlastní odraz. To ale nijak nevysvětluje, proč by právě na ně měli více kálet.

Jiný řidič se nechal slyšet, že mořští ptáci pravidelně kálí na modrá auta, protože jim připomínají oceán. Ostatní zase uváděli, že ptáci červenou barvu považují za znamení nebezpečí.

Úsměvně pak může působit i názor, že ptáci nejčastěji pouští trus na auta stejné barvy, jako má jejich peří. Tato teorie je ovšem v rozporu s výsledky průzkumu, protože se v Británii vyskytuje nejvíce holubů, racků a střízlíků, tedy šedých, bílých a hnědých ptáků.

Určující je spíše místo

„Víme, že ptáci mohou být přitahováni určitými barvami. Kálení na auta má ale pravděpodobně více co do činění s tím, kde parkujete. Když postavíte auto v blízkosti hnízdiště, pak můžete očekávat více trusu na kapotě,“ uvedl pro deník Huffington Post mluvčí britského spolku ornitologů.

A přehlédnout nelze ani faktor, jak rychle řidiči ptačí trus ze svých vozů uklízejí. Pouze 17 procent dotázaných auto čistí okamžitě, jakmile trus zaregistrují, 20 procentům řidičů to trvá několik dní a 55 procent zkrátka čeká, až přijde vhodná chvíle na další celkové mytí vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám