Hlavní obsah

Šílenec v obleku s křídly skočil z výšky sedmi Sněžek, nezabil se

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maicao

Několik much jednou ranou. Tak by se dal popsat skokanský výkon 29letého Kolumbijce Jhonathana Floreze. Nad kolumbijskou oblastí La Guajira totiž zvládl ve speciálním obleku s křídly překonat hned několik světových rekordů. Informoval o tom v úterý britský deník Daily Telegraph.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž skočil ve speciálním obleku z výšky 11 kilometrů

 
Článek

Pohled na Florezův skok, který zdokumentovaly kamery na jeho zádech a helmě, bere dech. Kolumbijec vyskočil z letadla ve výšce 11 358 metrů nad oblastí La Guajira a vzduchem se řítil rychlostí až 160 kilometrů v hodině.

Za sedm minut a 53 vteřin uletěl celkovou vzdálenost 28,196 kilometru, přičemž horizontálně urazil 26,257 kilometru. Navíc musel snést extrémní teploty až minus 45 stupňů Celsia a neobešel se dokonce ani bez kyslíkové masky.

„Byla to nejlepší chvíle mého života. Když jste tam nahoře, máte pocit, že létáte. Navíc bylo skvělé překonat tolik rekordů během jediného pokusu,“ uvedl po unikátním rekordním seskoku Florez původem z kolumbijského Medellínu.

Foto: Profimedia.cz

Jediný seskok 29letému Florezovi stačil, aby si vysloužil hned čtyři světové rekordy.

Florez se díky tomuto jedinému adrenalinovému kousku, který provedl 21. dubna, stal trojnásobným rekordmanem. Na své konto si ale podle Guinnessovy knihy rekordů během pouhých dvou dnů připsal hned čtyři světové rekordy - za nejvyšší seskok svého druhu, za nejdelší vzdálenost v horizontální poloze i nejdelší celkovou vzdálenost, kterou kdy kdo v podobném obleku uletěl, a ještě i za časově nejdelší seskok (devět minut a šest vteřin).

Náročný trénink

Unikátnímu seskoku ve speciálním obleku Apache XRW vybaveném systémem GPS a speciálním termálním prádlem chránícím skokana před extrémně nízkými teplotami ale předcházely měsíce náročného tréninku.

„Musel jsem absolvovat hodně tréninků, abych své tělo na seskok připravil. Ve vzduchu se dostanete pod pořádný tlak a rychlost větru dosahuje až 190 kilometrů v hodině. Musíte být dostatečně silní, abyste dokázali ovládat své tělo. Já byl navíc ve vzduchu opravdu dlouho,“ popsal médiím mimo jiné i profesionální filmař a fotograf, kterému učarovaly adrenalinové sporty.

„Má manželka příliš netouží po tom, abych podobné odvážné kousky dělal. Pochopitelně se bojí, když jsem nahoře. Sice to může být poněkud nebezpečný sport, ale dodává vám úžasný pocit úspěchu,“ přiznal Florez, který nyní žije se svou 28letou manželkou Caci na Floridě.

Peníze, které při svém rekordním úspěchu získal, chce Florez podle deníku Daily Mail darovat na charitu, která pomáhá raněným kolumbijským vojákům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám