Hlavní obsah

Série snímků zachytila nemilosrdný nástup písečné smršti

Novinky, Jakub Kynčl
Phoenix

Písečné bouře nejsou něčím, co byste mohli na vlastní oči spatřit v České republice. Pokud však aspoň příležitostně cestujete po světě, jistě pro vás bude zajímavé časosběrné video ze snímků, které pořídil teprve 16letý fotograf Brock Whittaker.

BEZ KOMENTÁŘE: Na časosběrném videu je zachycen plíživý příchod písečné bouře ve Phoenixu

 
Článek

V krátkém videu zachytil Whittaker příchod masivní zdi písku a prachu, který se přehnal přes arizonský Phoenix tuto sobotu. Písečnou bouři přitom vyvolal vítr o rychlosti 65 km/h, což není žádný extrém. V oblasti byla během bouře viditelnost snížena na minimum, což způsobilo sérii několika dopravních nehod, kvůli kterým musela být uzavřena jedna z dálnic v oblasti.

Meteorologové informovali o tom, že během bouře byla na mnoha místech viditelnost menší, než na 200 metrů. Tento jev je v Arizoně známý jako haboob. Arabské slovo habúb označuje intenzivní písečnou bouři, která je k vidění většinou na Sahaře či Arabském poloostrově.

Písečná bouře může způsobit značné potíže alergikům a astmatikům, proto se doporučuje v případě jejího příchodu urychleně vyhledat uzavřený prostor, kde bude moci člověk nepříjemné chvilky přestát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám