Hlavní obsah

Pár si ochočil tygra bengálského, žije s ním v jednom domě jako s kočkou domácí

Novinky, Markéta Klánská
Brakpan

Roční Enzo se chová jako každá jiná domácí kočka, vyžaduje pozornost, miluje spánek a hry a zasekává drápy do nábytku. Ovšem s jedním drobným rozdílem, Enzo je totiž tygr bengálský. Přesto tato velká kočkovitá šelma žije volně v rodinném domě v jihoafrickém Brakpanu po boku lidí a 14 psů.

BEZ KOMENTÁŘE: Pár žije v domě s ochočeným bengálským tygrem

 
Článek

Michael Jamison a jeho dlouholetá přítelkyně Jackie Smitová se ujali Enza, když mu bylo teprve devět týdnů. Během jednoho roku z něj ale vyrostl téměř 170kilogramový kolos, který spořádá denně pět kilo masa.

„Mít Enza je úžasné. Nelze to k ničemu přirovnat, každý den je totiž jiný,“ uvedl 37letý majitel tygra.

Foto: Profimedia.cz

Těž už je Enza opravdu kus, přesto se v kuchyni nechá od Smitové (29) a Jamisona (37) krmit z lahve.

Z videozáběrů z různých období je patrné, že se Enzo zcela začlenil do rodiny. Podle Jamisona má své rituály, každé ráno přiběhne do kuchyně a radostně vyskočí na kuchyňskou linku. Poté dostane od 29leté Smitové napít mléka z flašky a jde si schrupnout do ložnice, popřípadě na gauč. Hry jsou také nedílnou součástí jeho dne.

„Hra s tygrem může být opravdu hodně nebezpečná. Když vás trefí na špatném místě, nemusí se ani zakousnout, stačí, že vás zuby poškrábe a vy začnete krvácet. To je jedna z věcí, se kterými jsem se smířil. Pokaždé, když si s ním hraju, jsem připravený na trochu krve,“ uvedl pro britská média Jamison.

Opravdu se dá tygr ochočit?

Když byl Enzo ještě malý, užíval si také jízdu ve žlutém lamborghini svých majitelů. Teď se ale do tohoto sportovního luxusního vozu skutečně při sebelepší vůli nevejde. A podle Jamisona odrostl už i kuchyňskému stolu, na který stejně rád skáče.

Foto: Profimedia.cz

Když byly Enzovi čtyři měsíce, vešel se ještě i do rodinného lamborghini spolu se Smitovou.

Divoká stránka Enzovy osobnosti se zatím asi nejvýrazněji projevuje v jeho zálibě v pojídání pohovek. Navzdory přístupu Jamisona a jeho přítelkyně ovšem šelmy stále zůstávají šelmami, které se nechávají unášet instinkty. Případy, kdy lidé našli ve spárech svých „ochočených mazlíčků“ smrt, jsou bohužel smutnou realitou.

V roce 2011 například proběhl médii případ 66letého Kanaďana Normana Buwalda, kterého zabil jeho "ochočený" téměř 300kilogramový tygr ussurijský, když ho navštívil ve výběhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám