Hlavní obsah

V Plzni se vznášel vrtulník ze seriálu M*A*S*H

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Není to pohled, jaký by se vám mohl naskytnout každý rok. V padesátých a šedesátých letech se tyto stroje běžně využívaly a byly nasazeny taktéž už během korejské války, což velmi dobře ilustroval známý seriál M*A*S*H. Nyní tento stroj létal v sobotu v rámci soukromé akce v Plzni a pilotoval jej navíc zkušený veterán, pilot Luftwaffe Dieter Verbang.

Foto: Novinky

Bell 47D může dosáhnout rychlosti až 180 km/h.

Článek

Americký vojenský vrtulník Bell 47 se do povědomí široké veřejnosti v Evropě vepsal jako transportér raněných vojáků v seriálu M*A*S*H. Zajímavé však také je, že jde o první vrtulník v historii, kterému se dostalo certifikace pro osobní využití.

Foto: Novinky

Vrtulník Bell 47D v Plzni

Model Bell 47 D, který v sobotu létal v Plzni, byl prvním typem helikoptér Bell, které byly vyrobeny pro americkou armádu. Vyráběny byly mezi lety 1947 až 1969. Staly se tak vůbec prvními lékařskými vrtulníky, které létaly v korejské válce.

Ve vzduchu vydrží 2,5 hodiny

"V porovnání s dnešními vrtulníky je pilotování Bellu 47D o poznání složitější. Samotná hmotnost stroje činí 980 kilogramů a maximální vzletová hmotnost činí 1480 kilogramů. Vydrží létat na plnou nádrž o objemu 210 litrů asi dvě a půl hodiny. Maximálně může dosáhnout rychlosti asi 180 km/h," řekl Novinkám Petr Fencl, který se staral o vojenskou část akce.

Foto: Novinky

Dieter Verbang (vpravo) představil letos svůj stroj v ČR vůbec poprvé.

"Moje helikoptéra byla vyrobena v roce 1967. To však není zcela rozhodující, protože musím přiznat, že v této chvíli už není na stroji ani jedna součástka z tohoto produkčního roku," prozradil Novinkám veterán Luftwaffe Verbang, který dorazil na pozvání firmy Profi-cz.

Foto: Novinky

Vrtulník ze seriálu M*A*S*H byl vděčnou atrakcí.

Vůbec poprvé se u nás tento stroj představil minulý týden na Airshow v Pardubicích, kde pilot Dieter Verbang předvedl svou helikoptéru nadšenému davu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám