Hlavní obsah

"Upíří žárovka" se rozsvítí až po kontaktu s lidskou krví

Novinky, Jakub Kynčl

Její přízračně modré světlo vypadá, jako by zářilo v nějakém stylovém baru. Tato žárovka však vytváří speciální světlo, které se rozzáří po kontaktu zvláštní tekutiny s lidskou krví. Americký návrhář Mike Thompson ji navíc vyrobil tak, aby fungovala jen na jedno použití. Snaží se tak upozornit na nezdravý přístup k přírodě, který má dnešní západní společnost.

BEZ KOMENTÁŘE: Žárovka, kterou dokáže rozsvítit jedině lidská krev

 
Článek

Podivná lampička je navržena tak, že člověk nejdříve musí urazit její vršek, rozbitým sklem si udělat na těle ránu a z ní kapající krev využít jako jakési palivo. V nádobě dojde k chemické reakci mezi tekutinou a krví, načež se lampa rozzáří. Tento vynález sice není žádnou novinkou, ale informace o něm se mezi širší veřejnost dostaly prostřednictvím ekologicky zaměřených médií až počátkem letošního června.

Thompson uvedl, že průměrný Američan ročně spotřebuje 3383 kWh energie, což odpovídá rozsvícenému světlu ve čtyřech místnostech po dobu 12 měsíců. Na svých stránkách píše, že se unikátní žárovkou snaží lidi přimět k přemýšlení, jaké by to bylo, kdyby za energii museli položit určitou oběť. Stejně jako ztráta velkého množství krve může ohrozit život, užívání velkého množství energie ohrožuje životní prostředí, tvrdí.

"Aby lampička začala fungovat, musíte urazit její vršek. Tím, že je jen na jedno použití, uživatel musí zvážit, kdy světlo potřebuje opravdu nejvíce. Snad se pak zamyslí, jak moc člověk plýtvá s energií a jak úžasná vlastně je," uvedl Thompson na svých stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám