Hlavní obsah

V dokumentu BBC zaměnili Českou republiku a Rakousko

Na to, že si Českou republiku ve světě ještě dnes často pletou s Československem, nebo nás považují za část Ruska, už si mnozí z nás zvykli. Britská televize BBC ale neznalost zeměpisu dotáhla ještě o něco dál. Ve svém novém dokumentu o fotbalovém šampionátu Euro 2012 totiž v ilustrační mapě zaměnila Českou republiku s Rakouskem. Srbsko navíc nazvala Jugoslávií.

BEZ KOMENTÁŘE: V dokumentu BBC zaměnili v mapce Českou republiku za Rakousko

 
Článek

Půlhodinový dokument Stadium of Hate (Stadión nenávisti), který se objevil v pořadu Panorama, poukazuje na údajné rasistické sklony fanouškovské základny na Ukrajině a v Polsku, kde má 8. června začít první část zápasů evropského fotbalového šampionátu Euro 2012. Bývalý kapitán britského národního týmu Sol Campbell v něm doslova nabádá lidi, aby do těchto zemí nejezdili, protože jim hrozí velké nebezpečí ze strany rasistických fanoušků. Dále tvrdí, že organizace mistrovství neměla být nikdy svěřena těmto dvěma státům.

Hned v úvodu se autorům díla podařil kuriózní kousek. Krátce po druhé minutě se ve snímku objeví mapka se státy střední a východní Evropy. Ta ovšem vypadá, jako by popisky vyplňoval nepozorný školák. Autoři nejen že zaměnili Českou republiku (Czech Republic) a Rakousko (Austria), ale navíc ještě nazvali Srbsko Jugoslávií.

Dílo vyvolalo nespokojené reakce z řad polské i ukrajinské politické reprezentace, protože podle nich poškozuje jméno obou zemí a uvádí příliš nadnesené informace. Z internetu, kde dokument vyvolával divoké reakce, zejména kvůli záměně zemí, byl už odstraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám