Hlavní obsah

Chilský rybář na pláži nalezl želvu ze 4300 kilometrů vzdálených Galapág

Novinky, Markéta Klánská
Talcahuano

Chilský rybář minulý týden narazil na nečekaný objev. Na pláži u města Talcahuano jižně od Santiaga našel velkou mořskou želvu, která ovšem jinak žije v okolí Galapág. Z oblasti, která je od města vzdálená vzdušnou čarou asi 4300 kilometrů, ji zřejmě odnesl proud, když region zasáhly bouře a silné větry.

Chilský rybář našel na pláži mořskou želvu pocházející z 4300 kilometrů vzdálených GalapágVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Waldo Salinas na břehu stejně jako po každé bouři sbíral korýše, když narazil na velkého živočicha vyplaveného na pláž, který se tak ocitl daleko od svého přirozeného prostředí.

„Želva se vůbec nehýbala, myslel jsem, že je mrtvá, ale nebyla,“ uvedl pro agenturu Reuters Salinas.

Karetu s sebou vzal domů a kontaktoval národní úřad pro rybolov. Pracovnice úřadu Astrid Guerraová původ želvy potvrdila: „Pochází z teplých vod, pravděpodobně od Galapág nebo ze Střední Ameriky. Nejspíš se k chilskému pobřeží dostala vlivem nepříznivého počasí“.

Národní úřad pro rybolov pomohl karetu obrovskou tichomořskou, která žije převážně v okolí Galapážských ostrovů, dopravit na veterinární oddělení univerzity v San Sebastianu. Než se ale želva navrátí do teplejších vod, odborníci musí stabilizovat její zdravotní stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám