Hlavní obsah

Závodní jachta se na otevřeném moři málem srazila s velrybou

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jachtařský tým z Nového Zélandu v úterý během závodu v Atlantiku jen o vlásek unikl srážce. Když se jachta v rámci sedmé etapy rychle řítila vlnami, příď najednou směřovala přímo na velrybu. Kormidelník naštěstí pro obřího kytovce i pro posádku stihl včas zareagovat, informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Závodní loď se na poslední chvíli vyhnula velryběVideo: Reuters

 
Článek

Španěl Roberto Bermúdez řídil loď týmu Camper plující rychlostí 40 kilometrů v hodině, když najednou ve směru plavby spatřil obrovskou velrybu.

„Byla u přídě, změnili jsme kurz k jedné a druhé straně. Bylo velké, velké štěstí, že jsme ji netrefili. Je to velké zvíře a kolize by byla velká, lepší na to ani nemyslet,“ uvedl posléze Bermúdez.

„S postřehem jako kočka těsně předešel nehodě, kterou by šlo přirovnat ke kolizi neřízeného nákladního vlaku s kamiónem. Jeli jsme rychlostí přes dvacet uzlů a z ničeho nic se loď nachýlila na pravobok. Kormidelník se díval, jakoby se mu před očima odehrál celý jeho život. Mohlo to být ošklivé, jak pro velrybu, tak pro nás,“ popsal děsivý okamžik Hamish Hooper, člen mediálního štábu.

Pátá z šesti

V sedmé etapě nejslavnějšího závodu týmů kolem světa "Volvo Ocean Race" však zatím posádka v čele se skipperem Chrisem Nicholsonem velké štěstí neměla. Na cestě z Miami do Lisabonu se ve středu stále pohybovala na pátém místě z šesti. Ve vzdálenosti asi 450 námořních mil od cíle klíčové etapy za vedoucím týmem zvaným Abu Dhabi Racing zaostávala asi 33 námořnických mil, tedy asi 60 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám