Hlavní obsah

Šampión v běhu pozadu chce svůj sport na olympiádě. Kilometr uběhne za čtyři minuty

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský rekordman v běhu pozadu si přeje dostat své milované sportovní odvětví na olympijské hry. Své nadšení rozhodně nepředstírá a jeho výkony jsou obdivuhodné. Míli (cca 1,61 km) uběhl za šest minut a 57 vteřin a překonal tak svůj rekord. Jeden kilometr uběhl přibližně za čtyři minuty a 19 vteřin.

Garret Doherty předvádí běh pozadu

 
Článek

Ostrovní šampión v běhu pozadu Garret Doherty (33) překonal svůj dřívější rekord při obhajobě svého titulu. Druhého běžce v pořadí navíc porazil o více než jednu minutu.

"Jsem nadšený, že jsem si udržel titul, a navíc překonal svůj osobní rekord," uvedl Doherty, který se do svérázného sportu zamiloval teprve před třemi lety. Začal s tím zcela mimoděk, když se při joggingu rozhodl běžet chvíli pozadu, aby se tak vyhnul slunečním paprskům, které mu neustále oslňovaly obličej.

"Je to osvobozující, a navíc to má obrovské zdravotní výhody. Je to pro tělo daleko lepší než běh popředu, protože nohy dopadají daleko jemněji," tvrdí 33letý nadšenec.

"Hodně lidí se chce ujistit, jestli správně vidí, když běžím pozadu. Pokřikují na mě, že běžím špatným směrem. Ale kdo může tvrdit, že já běžím špatným směrem a všichni ostatní tím správným?" čertil se Doherty, který se snaží protlačit svůj sport na olympijské hry a získává peníze na pořádání světového šampionátu.

A ačkoliv je nebezpečí pádu značně vyšší než při standardním běhu, Doherty tvrdí, že za celé tři roky upadl jen třikrát - přímo na své pozadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám