Hlavní obsah

Hudebník uspořádal koncert v rekordní výšce 6476 metrů

Novinky, Jakub Kynčl

Britský hudebník Oz Bayldon uspořádal koncert v rekordní nadmořské výšce. On sám byl již dříve držitelem tohoto rekordu, ten mu však vyfoukla skupinka Němců v Bolívii. Neváhal a podnikl extrémně náročný dvoutýdenní trek a zahrál si na himálajském vrcholku Mera Peak. Koncert se tak konal ve výšce 6476 metrů nad hladinou moře.

Foto: worldshighestgig.com

Dřívější rekord zpěváka ve výšce 5534 metrů byl překonán. Nyní zamířil zhruba o tisíc metrů výše.

Článek

Londýnský hudebník svým výkonem zlomil nejen hudební rekord, ale navíc se mu podařilo od sponzorů a dárců získat v přepočtu více než milión korun pro nepálský sirotčinec. Čtyřicetiletý zpěvák je zakladatelem nadace Music4Children (Hudba pro děti) a v jejím jménu zakusil dva týdny hořké bolesti a fyzického vypětí.

S pomocí osmi dobrovolníků se nakonec Bayldon dostal ve středu na vrcholek a zahrál tam na kytaru. Doprovázeli ho navíc ještě další dvě kytary. S sebou měla skupina ještě iPad a malý reproduktor poháněný baterií.

Koncert trval celkem 40 minut a sledovalo jej celkem 14 osob, mezi kterými byli další dobrodruzi, kteří se rozhodli zdolat šestitisícový vrcholek. Lístek na kuriózní vystoupení stál symbolických 10 liber (asi 300 korun).

Foto: Profimedia.cz

Bezprostřední okolí hory Mount Mera je malebné, avšak neskutečně drsné. Ostatně jako celé Himaláje.

Bayldon přiznal, že jeho poslední trek byl tou "nejnáročnější akcí, kterou kdy podnikl". Cítil se prý jako 90letý astmatik, který se plahočí do strmého kopce.

"Neváhal jsem s plánováním akce, když jsem zaslechl, že byl můj rekord překonán. Vidím to jako svůj titul a neexistuje způsob, jak bych ho někomu lehce přenechal. Nechci nad tím ani přemýšlet, ale pokud to budu muset podniknout znovu, udělám to," dodal britský umělec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám