Hlavní obsah

V Curychu přemísťovali po kolejích obří tovární budovu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych
Aktualizováno

Celých 122 let stará tovární budova o hmotnosti 6 200 tun byla přesunuta během dvoudenní "vyjížďky" ve švýcarském Curychu. Budova o rozměrech 80 krát 12 metrů nacházející se přímo u nádraží, byla přesunuta po kolejnicích o 60 metrů tak, aby nepřekážela v další výstavbě. Původně jí přitom hrozila demolice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 122 let starou tovární budovu přemístili o 60 metrůVideo: Reuters

 
Článek

Švýcaři posouvali rozměrnou budovu o 60 metrů na západ od místa, kde byla původně postavena. Přesun zaplatila realitní společnost Swiss Prime Site (SPS), která budovu zakoupila, aby ji uchránila od zbourání.

Podle Švýcarů jde o největší přesun budovy nejen ve Švýcarsku, ale i v celé Evropě. To však není pravda. Jde sice zřejmě o nejdelší budovu, která byla kdy přesouvána, mostecký Kostel Nanebevzetí Panny Marie však vážil v době svého přesunu roku 1975 zhruba 12 000 tun.

Švýcarské továrně Oerlikon hrozila demolice v roce 2010, protože přilehlé hlavní nádraží potřebovalo zvýšit počet železničních drah.

"Možná to je šílené, ale jsme rádi, že se nám podařilo najít řešení, jak s budovou naložit. Nyní tu bude moci stát třeba dalších sto let," uvedl Peter Lehmann z SPS pro agenturu Reuters.

Fyzická práce související s uvolňováním základů budovy a přemísťováním na koleje započala již loňské léto. Společnost stál přesun velmi výrazné curyšské stavby v přepočtu zhruba 250 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám