Hlavní obsah

Desetiletý chlapec má zrůdně velké nohy, lékaři jsou bezradní

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampala

Na desetiletého Vincenta Oketche z Ugandy se zatím v životě příliš štěstí neusmívalo. Nejenže nemůže běhat venku jako jeho vrstevníci, dokonce se nemůže na nohy ani postavit, jsou totiž tak oteklé, že váží víc než on sám. Afričtí lékaři jsou bezradní a nedokážou v jeho případě určit přesnou diagnózu. Chlapci proto hrozí amputace.

BEZ KOMENTÁŘE: Desetiletý chlapec má sloní nohy

 
Článek

Rodiče Vincenta zpozorovali první problémy, ještě než jejich syn dosáhl věku dvou let. Byli však příliš chudí na to, aby ho odvezli na kliniku. Jak ale Vincent rostl, zvětšovaly se i otoky jeho nohou. Dospělo to až do takového stadia, že dnes nemůže chodit a téměř ani lézt po čtyřech. "Sloní nohy" navíc výrazným způsobem zasáhly jeho kosti, má tedy vykloubené kyčle a zlomené kotníky.

„Je malý, jeho nohy jsou ale nesmírně těžké a váží víc než on sám,“ uvedl pro televizi NTV chlapcův otec Tito Opoya z vesnice Peta.

Vincentova případu se v nedávné době naštěstí ujal doktor Issac Osire, který vede organizaci EDYAC pomáhající dětem z chudých vesnic. Chlapce ve svém autě převezl do nemocnice v Kampale.

„Rád bych udělal, co bude v mých silách, abych toho chlapce zachránil a dal mu šanci na normální život,“ nechal se slyšet doktor Osire.

Lékaři nemají dostatek vybavení ani zkušeností

Návštěvou nemocnice však Vincentův boj teprve začal, jeho případ je totiž pro místní lékaře skutečným oříškem. Různá vyšetření dovedla lékaře k myšlence, že chlapec trpí celou kombinací problémů, jimž vévodí porucha lymfatického systému.

Výsledky biopsie podle nich navíc odhalily, že má Vincent zřejmě také takzvanou nekrotizující fascitidu. Toto hluboké infekční postižení, které rozkládá měkké tkáně, je dokonce smrtelné, pokud se nezačne včas léčit.

Při určení finální diagnózy však nejsou lékaři za jedno, pro jistotu se tak přiklánějí k amputaci nohou v oblasti stehen. Rodina chlapce spolu s doktorem Osirem proto žádají o pomoc zahraniční experty, kteří by s diagnózou i případnou léčbou nevyžadující amputaci mohli pomoct, a chlapci tak zachránili život.

Pomoc snad přijde včas

„Nemocnice nyní zvažuje amputaci. Já se toho ale velmi obávám, protože se k nám dostávají nejrůznější diagnózy a je těžké zjistit, která je správná. Zoufale tedy potřebujeme nějakého zahraničního experta, který by nám dokázal poradit. Jsme nesmírně vděční za jakoukoli pomoc,“ uvedl doktor Osire.

Podle deníku Daily Mirror by Vincenta měl v následujících týdnech navštívit britský lékař, který je v současné době v Ugandě.

„Doktoru Osireovi jsem vděčný za všechno, co pro nás udělal. Doufám, že i jiní lékaři budou schopni udělat něco, co by mému synovi pomohlo,“ dodal Vincentův otec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám