Hlavní obsah

Auto ve městě zničehonic prudce zrychlilo, řidič ho neukočíroval

Novinky, Markéta Klánská
Tegu

Jihokorejské úřady vyšetřují šokující případ. Do rukou se jim dostal videozáznam z auta s postaršími lidmi, které v městském provozu z ničeho nic začalo zrychlovat, až v plné rychlosti narazilo do jiného auta. Otázkou zůstává, zda nehodu nějakým způsobem zapříčinil samotný řidič, nebo je na vině vada na autě.

BEZ KOMENTÁŘE: Auto nečekaně zrychlilo z nuly na 129 kilometrů v hodině

 
Článek

Během 29 vteřin vůz Hyundai Sonata z naprostého klidu zrychlil až na 129 kilometrů v hodině. Na záběrech z palubní desky je vidět, jak se řidič všemožně snažil vyhýbat okolním vozům. Z místa spolujezdce pak je slyšet jen vyděšený ženský hlas, který volá: „Můj Bože, co se to děje?“

Řidič nakonec ztratil nad vozem kontrolu a přímo narazil do auta před sebou. Náraz ve vysoké rychlosti se v provozu jihokorejského města Tegu bohužel neobešel bez následků. Zraněno bylo celkem 17 lidí. Samotný řidič zrychlujícího auta vyvázl se zlomenými žebry a prsty, zatímco jeho žena potřebovala operaci kvůli vnitřnímu krvácení.

Záběry pořízené 6. května zveřejnil na internetu řidičův syn. Pro korejská média posléze uvedl, že policie ani výrobce auta nejspíš neuvěří, že nehodu způsobila náhlá a nevysvětlitelná akcelerace.

Podobných případů se objevilo víc

O tom, že ale policie nesmetla nehodu ze stolu s jasným vysvětlením, svědčí to, že se incidentem začala zabývat korejská vláda. Minulé pondělí se nechala slyšet, že už vyšetřuje několik dalších případů údajných náhlých a nečekaných zrychlení.

„Vůz nyní zkoumá národní forenzní služba. Není známo, kdy dospěje k nějakým závěrům,“ uvedl pro ABC News mluvčí společnosti Hyundai Motors.

Značka Hynduai podle americké televize 5. května ohlásila, že všechna její auta jsou nyní vybavena brzdami s funkcí automatického brždění, tedy systémem, který by měl náhlým zrychlováním zabránit. Auto, které o den později způsobilo nehodu, ale bylo podle korejských médií vyrobeno v roce 2009 a speciální brzdný systém očividně postrádalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám