Hlavní obsah

Zraněnému orlovi pomohly hůlky z čínských restaurací

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Košičtí veterináři nahradili zraněnému orlovi královskému spálené peří novým, které zpevnili bambusovými hůlkami z čínských restaurací. Vyléčeného orla ve čtvrtek pustili do volné přírody u Moldavy nad Bodvou.

Foto: Profimedia.cz

Slovenští veterináři vážně zraněnému orlovi zachránili život. Ilustrační foto

Článek

Sedmiletý orel královský se letos v březnu dotkl drátů vysokého napětí a elektrický výboj mu spálil velkou část peří na křídlech a na ocase. Ve volné přírodě by nepřežil, ale naštěstí se dostal do péče košických veterinářů. Bylo nutné nahradit spálené peří novým.

„Nová pírka jsme nasouvali na bambusové tyčinky z čínských restaurací. Studenty jsme poslali do čínských restaurací, kde si dali jídlo a paličky nám přinesli. Postupně jsme nové peří připojovali k částem spáleného peří. Bylo to pracné, protože jsme jich museli nahradit přes padesát,“ řekl Novinkám přednosta Kliniky ptáků a exotických zvířat Univerzity veterinárního lékařství a farmacie v Košicích Ladislav Molnár.

Jednalo se o unikátní rekonstrukci, kterou v takovém rozsahu ještě na Slovensku nedělali. Před vypuštěním vyléčeného orla do přírody mu na tělo připevnili speciální vysílačku, s jejíž pomocí budou sledovat jeho pohyb v přírodě. Dosah vysílačky je asi 60 kilometrů. Molnár si pochvaloval, že při záchraně orla spolupracovali veterináři, ochranáři, myslivci i chovatelé sokolů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám