Hlavní obsah

Malíř vykouzlil unikátní 3D obraz, který vypadá jako skutečný salonek plný peněz

– Singapure
Novinky, Michaela Cmíralová

Muž, který je považován za průkopníka v trojdimenzionálním malování, představil svůj poslední výtvor v Singapuru. Přímo na dlažbu mezinárodního letiště tam nainstaloval svůj obraz salonku plného peněz, který vypadá jako pravý. Pokud tudy budete mít cestu, můžete si vyzkoušet, jaké to je, topit se v penězích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

3D obraz vytváří uprostřed letiště iluzi luxusního salonku plného penězVideo: Reuters

 
Článek

Nejnovější iluze amerického umělce Kurta Wennera umožňuje divákům vstoupit do majestátního domu, salonku, posadit se na čalouněnou sedačku a nechat se zasypat penězi.

Umění, které reprezentuje Wenner, dokáže oklamat zrak takovým způsobem, že obraz namalovaný na rovnou plochu z ní najednou začne vystupovat. Místo plochého obrazu tak vidíte dokonalý trojdimenzionální objekt.

Jeho současné umělecké dílo je nainstalováno na Sinagapurském mezinárodním letišti Changi na odletovém terminálu tři. Na podlaze haly zabírá 81 metrů čtverečních a navíc se za ním do výšky tří metrů zdvíhá malované pozadí.

Jen samotný původní obraz, podle kterého byla vytvořena malba na letišti, zabral autorovi celé tři týdny. Poté byly motivy naskenovány a přeneseny na odolný materiál, který byl použit pro instalaci Kurtova díla v prostorách letiště.

Jak autor sám říká, jde mu prý především o to, aby si lidé jeho obrazu užili. Což se mu podařilo. Atrakce přilákala davy lidí, a to jak turistů, tak místních. Všichni toužili po tom, posadit se na namalované čalouněné křeslo uprostřed Wennerova obrazu a nechat se vyfotit.

Kurt Wenner a jeho další podařená trojdimenzionální díla

Kurt Wenner začal využívat svůj zájem o geometrii, aby vytvořil 3D malby již před třiceti lety a od té doby cestuje a kreslí po celém světě. Na začátku kariéry pracoval jako vědecký ilustrátor pro americkou vesmírnou agenturu NASA, kde vynalezl konceptuální malbu budoucích vesmírných projektů a mimozemských krajin. Právě tyto své dovednosti zúročil při zdokonalování 3D umění, se kterým následně procestoval svět.

V roce 1982 opustil Kurt Wenner Ameriku a odjel do Itálie, kde si během pár let vytvořil takovou techniku malby, že jeho obrazy, které kreslil po ulicích v různých částech světa, zdánlivě vystupovaly nebo naopak propadaly do země. Jeho současná instalace na singapurském letišti, zde bude vystavena až do listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám