Hlavní obsah

Smát se na povel? V Číně to dokázali dokonce déle než dvě hodiny

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victoria

Hongkongským přístavem Victoria zněl tuto neděli přes dvě hodiny hlasitý smích. Skupina lidí totiž na povel hýkavými zvuky uctívala světový den smíchu. Otázkou zůstává, nakolik se Číňani v zářivých oranžových tričkách smáli upřímně. Jisté ale je, že se snažili udělat něco pro své zdraví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Číňani se na povel přes dvě hodiny smáliVideo: Reuters

 
Článek

Na 200 čínských účastníků, mezi nimiž byli převážně staří lidé, se po krátkém zahřívacím kole se sloganem "ho, ho, ha, ha, ha" vydalo na pochod Ulicí hvězd. Všichni se hlasitě smáli, tleskali, mávali rukama ve vzduchu a někteří z nich měli ještě tváře pomalované usměvavými obrázky.

Není tak divu, že přilákali pozornost turistů a kolemjdoucích, z nichž někteří se k nim dokonce přidali. Když průvod skončil, následovalo ještě několik veselých soutěží, například o nejdelší smích.

Z Indie do celého světa

Podle organizátora Laughter Yoga International se mezinárodního dne smíchu zúčastnilo asi 70 zemí světa. Lidé se prý smáli, až se za břicha popadali, stejně jako už několik let každou první neděli v květnu.

Speciální jóga, jejíž hlavním prostředkem k fyzické i psychické pohodě je smích, pochází z Indie. Před 17 lety ji začal provozovat doktor Madan Kataria. Tehdy požádal několik lidí, zda by se s ním v parku jen tak bezdůvodně nesmáli. Nyní má po celém světě toto hnutí více než 6000 klubů. Takový zájem zřejmě vyplývá z faktu, že smích léčí.

Smích je zkrátka zdravý

„Prostřednictvím smíchu člověk přirozeně přechází na dýchání do břicha, automaticky tak bez zvláštních cvičení provozuje jógu. Výzkum také prokázal, že jedna minuta smíchu se vyrovná deseti minutám veslování, je to tedy velmi dobré aerobní cvičení. Navíc se při smíchu procvičuje bránice, což je zdravé i pro zažívání. A v neposlední řadě smích pomáhá při odbourávání stresu,“ vysvětlil pro agenturu Reuters Dick Jü, instruktor jógy, který vede na sedm skupin zájemců o "jógu smíchu" po celém Hongkongu.

Reklama

Výběr článků

Načítám