Hlavní obsah

V hoře Brown Mountain se už 100 let zjevují záhadná světla

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brown Mountain

Dvě oranžové koule vznášející se zhruba tři metry nad zemí spatřil Steve Woody u hory Brown Mountain v Severní Karolíně, když tam před padesáti lety byl na lovu se svým otcem. Záhadná světla se v tomto místě ale zjevují kontinuálně už sto let. Zatím se nepodařilo objasnit jejich původ, informoval server myfox8.com.

BEZ KOMENTÁŘE: Záhadná světla v hoře Brown Mountain

 
Článek

„Nepřišlo mi to strašidelné, nebo že bych si myslel, že to byli Marťani. Bylo to zkrátka jedinečné. A je to pořád stejně barvité a intenzivní, jako to bylo tehdy, když mi bylo 12 let,“ popsal Woody své pocity ze setkání s mystickými světly.

Záhada láká do oblasti nejen lovce paranormálních jevů, ale i běžné turisty. Minulý měsíc se konalo na radnici v Morgantonu sympozium, věnované tomuto jevu. Navštívilo ho 120 lidí, kteří za účast na něm zaplatili v přepočtu téměř 380 korun. Davy dalších čekaly přede dveřmi v naději, že se dostanou dovnitř na poslední chvíli. Cestovní kanceláře také nabízejí v oblasti speciální okružní jízdy s výkladem.

 Možná jde o kulový blesk

Světlo údajně poprvé zahlédl 24. září 1913 místní rybář, který tvrdil, že se červená světla v hoře objevují každý den. V roce 1922 se případem začali zabývat pracovníci z geologického ústavu. Podle nich se jednalo o odrazy reflektorů automobilů a vlaků, nebo požárů.

Profesor fyziky a astronomie Daniel Cato tyto argumenty připouští, zároveň se ale domnívá, že v některých případech bylo zdrojem světla něco jiného. A předpokládá, že by se mohlo jednat o kulový blesk.

„Pokud se kulové blesky od přírody tvoří přednostně v tomto místě, máme při nejmenším možnost sledovat podmínky, za jakých vznikají. Jinak je totiž beznadějné se pokoušet studovat kulové blesky, protože se objevují náhodně, a tudíž nevíme, kde je hledat,“ dodal.

Zatím však žádná z těchto teorií nebyla oficiálně potvrzena. Záhadná světla inspirovala tvůrce televizních a rozhlasových seriálů, knih i písní, zmínka o nich byla v Aktech X. V plánu je také uspořádat další sympozium, jehož součástí by byla i soutěž o nejlepší fotografii a videozáznam světel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám