Hlavní obsah

Narodila se v roce 1908, na paraglidu ale létá s nadšením mladé dívky

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyrénia

Mohlo by se zdát, že adrenalinové sporty jako paragliding jsou výsadou mladých lidí. Energií překypující Skotka Peggy McAlpineová však létá vzduchem i ve svých 104 letech. Ačkoliv už má dvě prapravnoučata, nic jí nezabránilo, aby se v tandemu na paraglidu vrhla ze 730metrového vrcholku kyperského pohoří Kyrénia. Obhájila tak svůj světový rekord.

BEZ KOMENTÁŘE: Stařenka se ve svých 104 letech proletěla na paraglidu, potvrdila svůj rekord

 
Článek

McAlpineová se svým skokem ze 14. dubna už podruhé zapíše do Guinnnessovy knihy rekordů jako nejstarší paraglidistka. Poprvé se jí to povedlo před pěti lety, titul jí ale v září loňského roku vzala 101letá Američanka Mary Allen Hardisonová z Utahu. McAlpineové tedy nezbylo, než si rekord vzít zpět.

"Užívala jsem si každou minutu. Bylo to ještě lepší než minule. Rozhodně bych si to ráda ještě jednou zopakovala, zvláště pokud by někdo opět zlomil můj rekord," uvedla pro týdeník Sunday Express McAlpineová, která se jinak pohybuje na invalidním vozíku.

Oficiální potvrzení rekordu teprve přijde

"Peggy už podruhé absolvovala let s pilotem Ozgurem Gokasanem. Klouzali vzduchem nad mraky a poté bezpečně přistáli u hloučku rodinných příslušníků, přátel a také porotců z Guinnessových rekordů. Všechen ten stres za to stál, je to úžasná žena," uvedla Angela Gokasanová ze společnosti, která McAlpineové létání na paraglidu umožnila.

Svůj velký úspěch rodačka ze skotského Stirlingu, která od roku 2004 žije na Kypru, oslavila sklenkou šampaňského. Na oficiální potvrzení rekordu od poroty Guinnessovy knihy rekordů však teprve čeká.

Láska k adrenalinu přišla až po osmdesátce

Mezitím médiím prozradila, že miluje výšky už od mládí. Poprvé se do vzduchu vznesla jako spolucestující v letadle průkopníka letectví sira Alana Cobhama koncem 20. let 20. století. Extrémním sportům prý ale přišla na chuť až po smrti manžela ve svých osmdesáti, kdy ji vnoučata v Essexu přemluvila k bungee jumpingu.

"Vylezla jsem na vrcholek a podívala se dolů. Viděla jsem lidi velké jako mravence a v tu chvíli jsem měla srdce v krku. Dostala jsem se ale tak daleko, takže jsem už nemohla couvnout. Vkročila jsem tedy na plošinu, sebrala všechnu odvahu a skočila dolů,“ popsala pro deník Daily Mail svůj první adrenalinový zážitek McAlpineová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám