Hlavní obsah

Obětovala se pro bratra, její ledvina však nakonec zachránila někoho jiného

Novinky, Markéta Klánská
Chicago

Sedmadvacetiletému Rayi Fearingovi z amerického státu Illinois vloni selhaly ledviny. Jeho sestra Cera se obětovala a darovala mu jeden ze svých zdravých orgánů. Jeho tělo jej však nepřijalo, ledvina tak putovala k jinému pacientovi. Tři lidé, jejichž životy se dílem osudu úzce provázaly, se poprvé všichni sešli ve středu v nemocnici v Chicagu.

Obětovala se pro bratra, její ledvina však nakonec zachránila někoho jinéhoVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Zprvu to vypadalo jako ideální případ dárcovství. Cera Fearingová neváhala ani vteřinu a ve snaze zachránit bratrovi život si nechala vyjmout jednu ledvinu.

„Ráda jsem mu ji darovala a opravdu mi to nepřišlo jako něco extra,“ uvedla pro agenturu Reuters Cera.

Jenže týden po transplantaci se ukázalo, že choroba, která zničila Fearingovy vlastní ledviny, nyní ničí i darovaný orgán.

„Bylo jasné, že ledvina musí ven. To byl pro mě patrně ten nejhorší okamžik, kterému jsem kdy musel čelit,“ svěřil Fearing.

Druhá šance

Aby však orgán nepřišel nazmar, lékaři se rozhodli, že ledvinu použijí znova a voperují ji do těla jiného pacienta se selháním. Ačkoli se Erwin Gomez, kardiovaskulární chirurg z Indiany, jevil jako ideální kandidát, neexistovala jistota, že se částečně napadená ledvina zotaví a bude úspěšně fungovat.

„Obvykle nevyjímáme už transplantované ledviny, abychom se je snažili darovat někomu jinému,“ vysvětlil nefrolog z chicagské nemocnice Joesph Leventhal. Narážel tak na to, že se ledviny sice občas retransplantují, neprovádí se to však denně a vždy tomu musí předcházet důkladný posudek.

Riskantní zákrok se však v Gomezově případě vyplatil, téměř o rok později jeho nová ledvina pracuje naprosto bez problémů. Díky Fearingové tak dostal druhou šanci.

Ray naproti tomu vhodnou ledvinu stále hledá. Jeho sestra mu však už nemůže nijak pomoct. Nezbývá tedy, než mu v jeho dlouhodobém boji o život držet palce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám