Hlavní obsah

Americké pobřeží ohrožují obří krevety větší než lidské chodidlo

Novinky, Jakub Kynčl

Asijské tygří krevety berou americké pobřeží útokem. Nejde přitom jen o jihovýchodní pobřeží, ale také o Mexický záliv, kde se krevety velmi často chytají. Američtí biologové se obávají toho, že asijské protějšky značně sníží čísla svých menších protějšků, které s oblibou pojídají. Asijské tygří krevety se přitom letos v oblasti vyskytují až desetkrát častěji než loni.

Článek

Černobíle pruhované asijské tygří krevety dorůstají velikosti až přes 30 centimetrů a váží docela bežně přes 100 gramů. Proti tamějším krevetám jsou tak často až dvojnásobně velké. Vědci se obávají, že krevety žijící u amerických břehů přirozeně, budou mít velký problém.

Počet hlášení těchto krevet v amerických vodách se zvedl mezi lety 2010 a 2011 zhruba desetkrát. Sice jde zatím řádově jen o stovky hlášení, vzestup je však markantní. Navíc jde jen o oficiální čísla hlášená vládě. Podle některých rybářů je situace už taková, že jich často chytí i několik za noc. To je alarmující, uvedl jeden z vědců.

Důležitou informací je pak jistě to, že i tyto krevety jsou pro člověka jedlé. Ba co víc, jsou prý i velmi dobré, informovala bioložka Pam Fullerová. Jak ale další vědec sarkasticky poznamenal, budeme jen potřebovat trochu větší grily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám