Hlavní obsah

Na Moskvu se snesl nazelenalý mrak, vyvolal paniku i obavy z apokalypsy

– Moskva
Novinky, Markéta Klánská

Na Moskvu se ve čtvrtek odpoledne snesl podivný nazelenalý mrak. Znepokojení Rusové okamžitě o původu tohoto bizarního jevu začali spekulovat. Někteří se strachovali, že vybuchla nedaleká chemická továrna, jiní se podle deníku Komsomolskaja Pravda odvolávali na apokalypsu. Proti všem panikářům se však postavily moskevské úřady s jasným vysvětlením.

Moskvu zahalil nazelenalý mrak

 
Článek

Podle nich měl nazelenalý oblak ke katastrofám i paranormálním aktivitám opravdu daleko. Prachový jev, který ve čtvrtek předcházel večerní průtrži mračen, způsobila zvýšená koncentrace březového pylu v ovzduší.

K této verzi se přiklánějí biologové i meteorologové. Kvůli náhlému nárůstu teplot v oblasti kolem Moskvy stromy rychle vykvetly a začaly produkovat velké množství pylu.

„Rostliny mají svůj vnitřní rytmus a každý rok produkují jiné množství pylu. Letos jsou maximální hodnoty měřeny u bříz,“ uvedla pro agenturu Reuters bioložka Světlana Polevovová.

Pochyby

Někteří Moskvané přesto přiznali nejistotu nebo dokonce přesvědčení, že za tím musí být něco jiného.

„Slyšel jsem o dvou verzích. Podle první vybuchla chemická továrna v Podolsku (jižně od Moskvy), prý se tam stala nehoda. Později to ale bylo vyvráceno s tím, že to je jen březový pyl. Nevím, myslím, že to pyl byl, ale upřímně, nikdy jsem nic podobného neviděl,“ uvedl obyvatel Moskvy Alexander.

„Zelený mrak nad Moskvou má být nahromaděný březový pyl? Tak to mi připadá jako špatná výmluva,“ napsal na Twitter jeden internetový uživatel.

Většina lidí se nenechala vyvést z míry

Přece jenom však převažuje počet těch, kteří se nenechali nazelenalým mrakem vyvést z míry a s naprostou důvěrou přijali názor vládních představitelů, že rozhodně nešlo o výbuch chemičky, ale o přírodní explozi březového pylu.

„Není to vůbec znepokojující. Myslím, že to lidi ani nevyděsilo, ani nedonutilo k nějakému jednání. Každý jen pokračoval v cestě, ve své práci, apod.,“ uvedl pro agenturu Reuters Moskvan Vitalij.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám