Hlavní obsah

Číňané zkřížili ovci se škrkavkou

Novinky, Jakub Kynčl
Peking

Čína postupuje v oblasti klonování trochu odlišně než zbytek světa. Jejich nejnovějším kouskem je naklonovaná ovce Pcheng Pcheng, která je částečně škrkavka. Měsíc staré jehně bylo stvořeno s použitím genů ze škrkavky. Výsledkem je to, že obsahuje více "dobrých" tuků, které jsou stěžejní pro lidské zdraví.

Foto: Reuters

Ovce Pcheng Pcheng

Článek

Maso z takto geneticky upraveného savce může člověku ulehčit cestu ke snížení množství infarktů ve světové populaci. Běžně se tyto tuky nalézají v oříškách, semínkách či rybách.

"Roste velmi dobře a je zdravá jako každá jiná ovce," uvedl vědec Tu Jü-tchao z pekingského genomického institutu.

Foto: Reuters

Ovce Pcheng Pcheng je zvláštním křížencem.

Jü-tchao stvořil Pcheng Pcheng společně se svým týmem tak, že vložil škrkavčí gen zodpovědný za produkci tuku do dárcovské buňky z ucha čínské ovce merino. Buňka byla poté vložena do neoplodněného vajíčka a implantována do dělohy náhradní matky.

Foto: Profimedia.cz

Dospělá škrkavka

V Číně žije 22 procent světové populace a země investuje obrovské sumy do výzkumu geneticky modifikovaných potravin, které by mohly zajistit zemi dostatek potravin. Očekává se však, že uplyne ještě několik let, než se maso z takových zvířat dostane na pulty prodejen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám