Hlavní obsah

Provazochodec bez jištění balancoval ve výšce 1800 metrů nad zemí

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

En-š‘

Čtyřicetiletý americký dobrodruh se tuto neděli v národním parku v čínské provincii Chu-pej pokusil o téměř sebevražedný kousek. Bez jakéhokoli jištění a vyrovnávacích pomůcek se vydal na cestu po pružném laně nad 1800 metrů hlubokým kaňonem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američan bez jištění přešel po laně 40 metrů široký kaňonVideo: Reuters

 
Článek

Dean Potter z New Hampshiru ve Spojených státech na laně o průměru dvou centimetrů několikrát nebezpečně zavrávoral. Provaz pod jeho bosýma nohama pružil a on neměl žádné jištění ani vyrovnávací tyč. Sáhl si tak nepochybně na dno svých sil.

Čtyřicetimetrový úsek v parku nedaleko města En-š‘ však dobrodruh, který se kromě podobných extrémních kousků věnuje o něco bezpečnějšímu horolezectví a base jumpingu (seskok padákem z malých výšek, např. z budov nebo mostů), přece jenom úspěšně zdolal. Zvládl to za dvě minuty, jak informovala agentura Reuters.

Průkopník provazochodecké techniky zvané slackline, při které není lano mezi dvěma body natažené napevno, v neděli předvedl dech beroucí výkon. Podle dostupných informací se však zatím nedočkal žádného zápisu v Guinnessově knize rekordů, ať už se o to snažil nebo ne.

Rekordman z Evropy

Švýcarský provazochodec Freddy Nock se naproti tomu rekordními výkony pochlubit může. Koncem srpna loňského roku se s vyrovnávací tyčí prošel po laně lanovky na švýcarském sedle Jungfraujoch v rekordní výšce bezmála 3500 metrů. [celá zpráva]

O několik dní dříve navíc na nejvyšší hoře Německa, 2962 metrů vysoké Zugspitze, bez jištění zdolal nejdelší trasu v nejvyšší nadmořské výšce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám