Hlavní obsah

Zamotaná česká historie: V Pelhřimově vystavují naši háčkovanou minulost

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pelhřimov

Pelhřimovské Muzeum kuriozit láká na novou zajímavost. Čerstvě totiž vystavuje neuvěřitelnou kolekci postav z české historie. Spatřit tak můžete Praotce Čecha, Kazi, Tetu a Libuši, Cyrila a Metoděje, Karla IV., husity, Rudolfa II. (včetně postavy Golema), ale i výjevy z 1. republiky (včetně T. G. Masaryka), hitlerovské okupace, totality i demokracie.

Foto: Muzeum rekordů

Rekordmanka Lenka Bednářová s Bílou paní

Článek

Muzeum kuriozit vystavuje rekordní kolekci více než stovky postav členěných do 26 výjevů mapujících české dějiny od lovců mamutů až po současnost. Všechny figury ručně uháčkovala mimořádně zručná Lenka Bednářová z Nové Bystřice.

Foto: Muzeum rekordů

Lenka Bednářová se svýmo odlíbenými postavami - Kazi, Tetou a Libuší

Dílo šikovné umělkyně se nyní stalo součástí expozice Zlaté české ručičky Muzea rekordů a kuriozit, která si klade za cíl upozorňovat na dovednost, nápaditost a rukodělnou zručnost Čechů - a to i v méně obvyklých oborech. Expozice se snaží lidi inspirovat k vlastním počinům a bojovat proti letargii.

700 hodin čistého času

Autorka nejrozsáhlejších háčkovaných dějin na jejich vytvoření pracovala přibližně dva roky. K vytvoření celého rozsáhlého díla, na němž rekordmanka pracovala asi 700 hodin čistého času, nebylo použito nic jiného než tři druhy háčků, jehlice na pletené doplňky postav a především 18 kilometrů příze různých barev, 380 korálků a 23 kilogramů výplně.

Foto: Muzeum rekordů

Jiří z Poděbrad a husité v čele s Janem Žižkou

Dějiny jsou oficiálně zaevidovány do České databanky rekordů a budou zapsány v letošním zbrusu novém vydání České knihy rekordů. Celý cyklus završuje nečeský, avšak relativně aktuální výjev "Boj s terorismem", ve kterém mohou návštěvníci spatřit Baracka Obamu a Usámu bin Ládina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám