Hlavní obsah

Do stratosféry na důležitou misi vyslali gumové kuře

Novinky, Markéta Klánská

Studenti střední školy v kalifornském městě Bishop vypustili do výšky necelých 40 kilometrů nad zemský povrch gumové kuře. Jakkoli se to může zdát dětinské, jejich záměr byl čistě vědecký. V rámci astrobiologického projektu se snažili změřit míru radiace při mohutné solární bouři, ke které došlo minulý měsíc. Video z mise zveřejnili v minulém týdnu.

BEZ KOMENTÁŘE: Studenti z Kalifornie vypustili do stratosféry gumové kuře

 
Článek

Počátkem března Slunce uvolnilo největší dávku tepelné energie od roku 2005. Tato silná solární bouře během tří dnů vystavila svrchní vrstvy atmosféry takovému množství energie, kolik spotřebují všechny domácnosti osmimiliónového New Yorku během dvou let. [celá zpráva]

V tu chvíli bylo možné naměřit mimo jiné i mimořádně zvýšenou hladinu radiace, a přesně toho náctiletí studenti v rámci školního projektu využili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Erupce na Slunci poslala k Zemi silnou elektromagnetickou bouřiVideo: Reuters

Použili héliový balón, na který zavěsili kuře jménem Camilla spolu se čtyřmi kamerami, kryogenickým teploměrem a dvěma GPS navigacemi. Sondu, ve které byla navíc schovaná slunečnicová semínka, vyslali vysoko do míst, kde byla vystavena solárním částicím s nesmírnou energií.

„Camillu jsme vybavili senzory, které měřily míru radiace,“ uvedl pro server agentury NASA Sam Johnson, 16letý student ze středoškolské skupiny Earth to Sky, která stála za vysláním sondy.

Gumové kuře, které je ve skutečnosti maskotem sluneční observatoře SDO agentury NASA, mělo pletený vesmírný obleček s odznaky podobnými těm, které nosí například radiologičtí laboranti, aby mohli vyhodnotit dávku radiace, které byli vystaveni.

Dva lety, dvě měření

Do vzduchu vzlétla Camilla hned dvakrát, poprvé 3. března v tichu před solární bouří. Další start následoval 10. března, tedy těsně po vrcholu bouře. V obou případech vydržel balón ve vzduchu asi dvě a půl hodiny. Podle plánu pak praskl ve výšce asi 40 kilometrů, kde teploty dosahovaly minus 40 až minus 60 stupňů Celsia.

Camille se pak otevřel padák, a tak v pořádku dopadla zpátky na zem. Studenti tak získali podklady pro porovnávání. Speciální odznaky, které měla Camilla na sobě, pak byly odeslány na analýzu do soukromé laboratoře.

Studenty zajímá život na samé hranici

Slunečnicová semínka ze sondy studenti zasadili, aby zjistili, zda z ozářených semínek vyrostou stejné rostliny jako z těch, která zůstala na Zemi

Mladí vědci však neusnuli na vavřínech a chystají další experimenty. „Tento rok plánujeme vyslat do atmosféry ještě mikroorganismy, abychom zjistili, zda mohou na hranici vesmíru přežít,“ dodala 17letá členka studentského týmu Rachel Molinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám