Hlavní obsah

Gigantická exploze na Slunci vystřelila plazma milióny kilometrů hluboko do vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto týdnu zveřejnil Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) dechberoucí záběry silné sluneční erupce. Video, které natočila vesmírná sonda, zachycuje bouři na Slunci, která vystřeluje magnetické plazma milióny kilometrů daleko. Informuje o tom televize The Sky News.

Silné sluneční erupce stříkají plazma milióny kilometrů dalekoVideo: NASA

 
Článek

Sluneční erupce, tedy prudké výbuchy, které vznikají nejčastěji v oblasti slunečních skvrn, jsou způsobovány zahřátím plazmatu a následným uvolňováním enormního množství magnetické energie, nahromaděné ve sluneční atmosféře. Do okolí mohou výbuchy uvolnit stejnou energii jako například miliarda megatun TNT, tedy výbušniny zvané trinitrotoluen nebo tritol, která se používá k výrobě průmyslových i vojenských trhavin.

V současné době dochází na Slunci k silným erupcím, ta poslední byla zaznamenána právě na videu, konkrétně na levé části Slunce. Gigantický výbuch vystřelil oblak nabitých částic milióny kilometrů daleko.

Astronomové dělí sluneční erupce podle síly do tří kategorií - C, M a X, z nichž X označuje nejsilnější možný jev probíhající na Slunci. Poslední zaznamenané erupce řadí vědci podle Sky News do kategorie M1 - čili jako středně silné. Slunce je v současné době v aktivní fázi svého jedenáctiletého cyklu a vědci předpokládají, že dosáhne vrcholu své aktivity v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám