Hlavní obsah

Kilometrový most srovnala se zemí výbušnina

Novinky, Markéta Klánská
Nan-ťing

Ohromný dav lidí se o víkendu shromáždil u viaduktu ve městě Nan-ťing ve východní čínské provincii Ťiang-su. Silniční most dlouhý 1156 metrů měl během vteřin padnout k zemi a nenávratně zmizet z povrchu zemského.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Davy lidí přihlížely, jak 620 kilogramů výbušnin srovnalo se zemí silniční mostVideo: Reuters

 
Článek

Experti na řízené demolice museli vypracovat velmi podrobný plán kvůli tomu, že viadukt Chan-čung-men měl dopadnout do míst, pod jejichž povrchem vede trasa metra. Pod silniční most tak nakladli pneumatiky, mostní sloupy omotali bambusovými rohožemi a konstrukci zpevnili ocelovými lany.

Kolem desáté hodiny večer pak přišlo na řadu 620 kilogramů výbušnin uložených po celé délce viaduktu. Jako první explodoval 14. sloup a postupně ho následovaly všechny ostatní. Po vlně výbuchů provázených světelnými a zvukovými efekty konstrukce spadla.

Přesně podle plánu

Demolice podle přítomných komisařů vyšla naprosto přesně podle představ a plánů demoličních expertů. Viadukt padl celou svou plochou na pneumatiky a zabralo i vše ostatní, co mělo absorbovat náraz. Při demolici tak nebylo žádným způsobem poškozeno okolí, dokonce ani metro.

Zbytky silničního mostu nakonec odklidila těžká technika a už v neděli kolem sedmé hodiny ráno byl v oblasti obnoven provoz.

Sobotní demolice byla pouhou součástí většího projektu na zdokonalení silniční sítě v západní oblasti města. Další plánovaná exploze by měla podle agentury Reuters následovat 21. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám