Hlavní obsah

První české slůně k narozeninám dostalo rýžový dort a obří balón

Právo, Aleš Honus

První české slůně v historii českých a slovenských zoologických zahrad dostalo v sobotu ke svým prvním narozeninám netradiční rýžový dort s ovocem a také obří balón o průměru dvou metrů. Slůně Rashmi se narodilo loni 12. dubna, oslavu prvních narozenin zoologická zahrada připravila na sobotu čtrnáctého.

První české slůně má narozeninyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Slavnostní ceremoniál ve sloninci si nenechaly ujít stovky lidí. Řada z nich se do pavilónu slonů pro velký zájem vůbec nedostala.

Foto: Aleš Honus, Právo

Oslavenec Rashmi

Slůněti se v ostravské zoologické zahradě velmi dobře daří. Matka Johti své více než půltunové mládě ještě stále kojí, protože mléko je doposud nejdůležitější součástí jeho stravy. Kromě toho však už pojídá běžnou stravu jako dospělí sloni, například seno, větve, rýži, pečivo, ovoce a zeleninu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dort pro slůně

Rashmi, což indicky znamená Paprsek, je jediným dosud odchovaným mládětem v českých a slovenských zoo. „To, že se dožívá prvních narozenin, je obrovský úspěch naší zahrady. Co se týká práce se slony, tak její narození a zatím úspěšný vývoj znamená pro nás něco jako pro filmové hvězdy získání Oscara,“ řekl ošetřovatel Pavel Zvolánek

Foto: Aleš Honus, Právo

V ostravské zoo by rádi v budoucnu sloninec rozšířili o další slůňata. Slonice Vishesh, která bohužel loni o své první mládě přišla, má nyní říji, proto ji ošetřovatelé připouštějí k samci Calvinovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám