Hlavní obsah

Na akci „Obejmutí zdarma“ se cizí lidé na Václavském náměstí radostně objímali

– Praha
Novinky, Karolína Vrbasová

Tři desítky mladých lidí se sešly v Praze, aby společně osvěžily kult s názvem Free Hugs - tradici spontánního objímání se mezi neznámými kolemjdoucími.

Akce Obejmutí zdarmaVideo: Novinky

 
Článek

Srdečné neplánované pouliční padání si do náruče vymyslel v roce 2004 kreativec Juan Mann. Mezi znalci tématu dnes už legendární příběh praví, že za vše může jeho splín způsobený osamoceným příletem do Sydney. Když totiž tento temperamentní muž spatřil skupinky lidí, kteří v letištní hale radostně vítali a objímali jiné spolucestující, dostal v chmurném rozpoložení samotáře bláznivý nápad.

S cedulí s nápisem Obejmutí zdarma se postavil do nejrušnější ulice v Sydney a vyčkával na reakce kolemjdoucích lidí. Jeho cílem bylo narušit osamělost a anonymitu, která běžně na ulicích mezi lidmi panuje a doufal, že ho tak někdo z neznámých lidí přijde obejmout.

Zpočátku ho všichni považovali za blázna, když se mu ale spontánně vrhla do náruče neznámá stařenka, bariéra byla překonána. Do „free-hugs“ procesu se začali postupně přidávat další recesisté a odvážlivci a specifická komunikační novinka se postupně rozšířila.

V současné době je trend spontánního objímání populární v mnoha městech světa, nejvíce v Londýně, Sydney a Tokiu. Pravidla jsou jednoduchá - stačí se v malé skupince domluvit, vytvořit cedule, sejít se na dohodnutém místě a čekat na objetí dalších nadšenců.

Reklama

Výběr článků

Načítám