Hlavní obsah

Chlapeček při velikonočním honu na vajíčka narazil na granát z druhé světové

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holford

Jednatřicetiletá Britka Abi Sidawayová si při velikonočních radovánkách s dětmi všimla, že její tříletý syn Ben na něčem stojí. Myslela si, že je to vajíčko, a tak se snažila předmět zvednout. S velkým překvapením ale zjistila, že sáhla po ručním granátu, který tam ležel pravděpodobně už od druhé světové války. Zneškodnit ho nakonec museli armádní pyrotechnici.

Foto: David Ryneš, Profimedia.cz

Tříletý chlapec o Velikonocích narazil na nevybuchlý granát, který museli zneškodnit pyrotechnici. Ilustrační foto

Článek

Sidawayová vzala v rámci velikonočních oslav svého tříletého Bena a pětiletou Ellie v sobotu ráno do Holfordu na tradiční hledání čokoládových vajíček.

„Zrovna jsme dokončili hon a jen jsme počítali nasbíraná vajíčka. Stuart Moffatt, jeden z rodičů, na nás v tu chvíli zavolal, že Ben na něčem stojí. Všimla jsem si hnědého objektu na zemi. Šťouchla jsem do něj nohou, abych zjistila, co to je. Vypadalo to jako velikonoční vejce, mělo to stejný tvar, tak jsem to zvedla,“ popsala pro deník Daily Telegraph Sidawayová.

„Vzhledem k váze jsem poznala, že to rozhodně není vejce ale zrezivělý granát. Byl to takový šok. Stále nemůžu uvěřit tomu, jak velké jsme měli štěstí,“ dodala dvojnásobná matka.

Na místo dorazili pyrotechnici

Moffatt, který byl na akci se svými třemi ratolestmi a manželkou okamžitě informoval pořadatele dětské akce. Ti posléze během čekání na policii pomalu odvedli všechny děti ze scény.

Granát byl nalezen u vstupu do lesa, pouze kousíček od veřejného parkoviště. Policie asi 100metrový úsek uzavřela a povolala vojenské pyrotechniky, kteří granát kolem půl třetí odpoledne zneškodnili na nedalekém poli.

„Jsme stále tak trochu otřeseni. Všichni mi říkají, jak jsem hloupá, že jsem ten granát zvedla. Byla to ale tak přirozená reakce. To poslední, co jsem na velikonočním hledání vajíček čekala, byl právě ruční granát,“ dodala na závěr Sidawayová.

Reklama

Výběr článků

Načítám